22. juli-høringene på Stortinget begynte i går i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Frps Anders Anundsen forstår ikke hvordan regjeringen ikke kan ha fanget opp at noe var galt med landets beredskap.

Varsler terrorkjør mot regjeringen

Opposisjonen varsler et knallhardt kjør mot regjeringen om beredskap. Høyre holder døra på gløtt for mistillit mot statsministeren.

- Det er vanskelig å forstå at regjeringen ikke har hatt oversikt over manglene i beredskapen, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen (Frp) til Dagsavisen.

Etter 22. juli-kommisjonens knusende dom over landets terrorberedskap begynte i går høringene på Stortinget om hva som gikk galt da 77 personer mistet livet i fjor sommer.

Opposisjonen varsler allerede nå at de vil danne en hard front mot regjeringen for å plassere ansvar for det som ikke fungerte den skjebnesvangre fredagen. Høyre og Frp varsler et knallhardt kjør mot statsminister Jens Stoltenberg (Ap), justis- og be­redskapsminister Grete Faremo (Ap) og fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), som hadde ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet.

- Etter å ha lest uttalelsene til 22. juli-kommisjonen er det forstemmende at ikke flere ansvarlige ledere står i sitt ansvar og tar det. De aller fleste mener det er noen andre som har ansvaret. Det er skremmende, sier Anundsen.

 

Les også: Føler seg glemt

 

Feil prioriteringer

Leder av 22. juli-kommisjonen Alexandra Bech Gjørv fordelte i går ansvaret mellom blant andre Justisdepartementet og politiet for at innsatsen 22. juli i fjor ikke fungerte bedre.

- Ansvaret for at politiet ikke var tidligere på Utøya ligger på alle nivåer, sa Gjørv under høringen.

Hun viste til at det ble begått individuelle feil blant de politifolkene som var operative: Ordre ble ikke fulgt og manglende sambandsdisiplin ga dårlig kommunikasjon under utrykningen. Likevel ligger hovedansvaret i dårlig ledelse og kultur på et overordnet plan, mener hun.

Gjentatte ganger pekte Gjørv også på at bemanningen i politiet er dårligst når kriminalitetsbildet er verst. Ansvaret for ressursproblemet strekkes dermed helt til topps i justissektoren.

- Man har vært opptatt i Justisdepartementet av å øke årsverkene i politiet, men ikke sett hvor disse årsverkene har endt opp, sa Gjørv.

Nylig viste en gjennomgang NRK gjorde at politiberedskapen ikke er blitt bedre etter terrorangrepet. 21 av 27 tillitsvalgte ved landets politidistrikter sier at situasjonen ikke har bedret seg.

 

Vil ikke frede Jens

Høyres Per-Kristian Foss er bekymret over de fundamentale feilene i norsk beredskap som er avdekket. Han mener justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) har det øverste ansvar for sikkerheten og beredskapen, mens fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) har ansvar for sikkerheten i regjeringskvartalet. Også tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) har deler av ansvaret, mener Foss.

- Det ansvaret må statsrådene ta, sier han.

Han trekker også fram at den manglende risikoforståelsen blant lederne går helt opp til statsministeren, og viser til Jens Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget.

- Han innrømmer at han hadde en holdning til sikkerhet og beredskap som ikke var slik vi kunne forvente, sier Foss.

Foss sier det er for tidlig å vurdere et mistillitsforslag mot Rigmor Aasrud, Grete Faremo eller Jens Stoltenberg, men at de vil komme tilbake til det etter høringene.

- Vi vurderer alle muligheter, sier han.

 

Krever svar

Saksordfører Geir Bekkevold (KrF) vil ha svar på om manglende ledelse og risikovurdering går hele linja fra departementet og helt ned til den enkelte politimann. Han mener regjeringen har et stort ansvar for beredskapen.

- Regjeringen gir oppdraget og bestemmer de økonomiske rammene, sier han.

Mandag møter tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere PST-sjef Janne Kristiansen til høring.

havard.therkelsen@dagsavisen.no