Innenriks

Varsler kunnskapskamp mot Høyre

Arbeiderpartiet vil vinne tilbake eierskapet til kunnskapssamfunnet fra Høyre. Nå lager Ap partiprogrammet for 2013-2017.

- Arbeiderpartiet skal være kunnskapspartiet, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til Dagsavisen.

Den lange valgkampen fram mot stortingsvalget i 2013 er for lengst i gang. Arbeiderpartiet har begynt utformingen av partiprogrammet for 2013-2017. Giske leder arbeidsgruppa som skal meisle ut pilarene for kunnskapssamfunnet, som skal sikre framtidas verdiskapning. Som nærings- og handelsminister ser han nødvendigheten og sammenhengen mellom kunnskap og konkurransedyktighet for at Norge skal ligge i tet på innovasjon og verdiskapning. Giske har stått stormen etter Telenor-salget av, nå retter han blikket framover.

Knapt en eneste meningsmåling etter valget i 2009 har vist rødgrønt flertall. Nå legger Arbeiderpartiet slagplanen som skal hente velgerne tilbake fra Høyre.

Frykter Høyre

I et internt strateginotat som sentralstyret behandlet i januar, oppsummerer partisekretær Raymond Johansen (Ap) partiets utfordringer fram mot 2013. Notatet viser tydelig at strategene på Youngstorget mener kampen i 2013 vil stå mot Erna Solberg og Høyre.

Johansen skriver at skole, helse og eldreomsorg er de viktigste saksområdene for velgerne når de skal velge parti. Ifølge Aps undersøkelser står om lag 333.000 velgere mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

I Aps analyse trekkes det fram at den rødgrønne regjeringen kan vinne tilbake sakseierskapet til skole og kunnskapssamfunnet fra de borgerlige partiene. Dette er bakteppet når Giske går løs på Høyres skolepolitikk. Han vil ta initiativet fra Høyre i skole- og kunnskapsdebatten.

- Vi må minne velgerne på de delene av Høyres politikk de sjelden snakker om, sier han og nevner privatisering av grunnskolen, mindre satsing på den bredden som Ap ønsker seg, og stillstand i studiefinansiering som da Høyre satt i regjering.

Kunnskap for alle

Nå vil Giske vekke Ap-velgere med en kunnskapsoffensiv.

- Vi ønsker et kunnskapssamfunn for alle, ikke for de få, sier han.

Giske trekker fram tre punkter:

* * Det er ingen motsetning mellom å satse på de flinke, samtidig som vi får med alle. Vi trenger ikke velge mellom det, selv om høyresiden ofte framstiller det sånn.

* * Kvalitet koster: Ap er villig til å bruke penger på skole og kunnskap, og velger skole og kunnskap framfor skatteletter.

* * Det livslange perspektivet: Den norske modellen, med sterk fagbevegelse, sterke arbeidsgiverorganisasjoner og staten kan sammen få til et samarbeid om å gi arbeidstakere påfyll av kompetanse og utdannelse gjennom et langt liv.

Mer til forskning

Frafall i skolen bekymrer Trond Giske. Siden innføringen av Reform 94 har andelen som fullfører og består videregående opplæring innen fem år etter at de begynte, vært rundt 70 prosent. Innen yrkesfag fullførte 40 prosent på normert tid, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

- Det er så mange gutter som ikke fullfører, og det er en kjempeutfordring vi vil ta tak i, sier Ap-toppen.

I tillegg vil han gi mer penger til forskning og høyere utdanning de neste årene.

- Vi har et mål om å bruke 3 prosent av BNP på forskning. Samtidig må vi se på hvordan vi organiserer hele sektoren, sier Giske.

Han er særlig opptatt av gjennomstrømning, kvalitet på utdanningen og at forskningsresultater blir spredd til samfunn og næringsliv.

Ifølge Aps interne strateginotat lykkes Høyre med å framstå som like Ap i politikk, samtidig som Erna Solberg representerer noe nytt. Ap ser det også som en trussel at de selv ikke framstår som framtidsrettet.

- Nå skal vi se på hele framtidas kunnskapssamfunn. Der er mye mer enn et skolepolitisk arbeid. Dette handler om hvordan Norge skal bruke kunnskap på alle felt, for å bli konkurransedyktige, effektive, produktive og et bedre samfunn å bo i, sier Trond Giske.

ARBEIDERPARTIET MOT 2013

* Arbeiderpartiet er i full gang med å meisle ut partiprogrammet for 2013-2017.

* Programkomiteen er delt i tre arbeidsgrupper som viser hovedretningene i det politiske arbeidet.

* Trond Giske leder arbeidsgruppen om kunnskapssamfunnet, Hadia Tajik leder arbeidsgruppen om velferdssamfunnet og Jonas Gahr Støre leder arbeidsgruppen om samhold og tillit.

* Helga Pedersen leder programkomiteen, som skal samle alle innspillene til et fullstendig partiprogram som skal vedtas på landsmøtet i 2013.

* Dette er den første artikkelen i en serie om Arbeiderpartiets partiprogram for 2013-2017.

Mer fra Dagsavisen