Innenriks

Varsler bredt skatteforlik

Både Høyre og Arbeiderpartiet ønsker seg et nytt bredt skatteforlik. Men Frp er skeptisk.

Av Sofie Prestegård og Håvard Therkelsen

- Jeg håper veldig på at vi får til et bredt skatteforlik. For bedriftene er det helt sentralt. De bryr seg mindre om hvem som styrer og mest om forutsigbare rammer, sier finanspolitisk talsperson for Høyre Svein Flåtten.

I dag legges Scheel-utvalget fram sine anbefalinger om endringer i det norske skattesystemet. Utvalget er ledet av administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå Hans Henrik Scheel. De legger fram forslag til endringer i blant annet selskapsskatten - etter at Norge har hatt betraktelig høyere selskapsskatt enn Europa generelt.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no: Skatten min

 

Vurderer finansskatt

Nå åpner både Høyre og Arbeiderpartiet opp for et nytt bredt skatteforlik. Det vil i så fall bli det første skatteforliket siden 1992.

- Vi har lenge tatt til orde for et bredt skatteforlik, og mener det er positivt om det er reell vilje til dette i Høyre. Selv om det alltid vil være uenighet om skattenivå, bør det av hensyn til forutsigbarheten for personer og bedrifter være enighet om de viktigste prinsippene skattesystemet skal bygge på, mener skattepolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen.

Arbeiderpartiet er særlig opptatt av å tette skattehull for internasjonale selskaper. I tillegg åpner de for å senke selskapsskatten, mot å øke andre skatter.

Etter det Dagsavisen erfarer skal Arbeiderpartiet vurdere både å innføre eiendomsskatt og finansskatt.

 

Les også: Ny skatt kan stanse prisgaloppen

 

Kutter i selskapsskatten

Det viktigst for Høyre er at bedriftsbeskatningen blir innrettet slik at bedriften blir mer konkurransedyktige og lønnsomme.

- Da bør selskapsskatten ligge lavere i dag, gjerne i nedre sikte på 20-tallet, mener Flåtten.

Lekkasjene på forhånd har antydet at utvalget vil anbefale å kutte selskapsskatten fra 27 til 20 prosent. Det samme skal gjelde personskatten. I så fall vil dette koste mellom 60 og 80 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

 

Frp ikke med

Frps Gjermund Hagesæter tror det blir vanskelig å få til et bredt forlik.

- Det har jeg ikke store forhåpninger om, sier han.

Det som er viktig for Frp er at en ikke reduserer så mye i selskapsskatten at det ikke blir rom for å kutte mer i formuesskatten.

Mer fra Dagsavisen