Henning Lund-Hanssen flyr høyt takket være nederste mann, Espen Jones. Alexander Premer følger med.

Varmen varer!

OSLO: Rekordvarmen tok ferie denne uka, men neste uke kan kvikksølvet nærme seg 30 grader atter en gang.

- Det kan bli skikkelig varmt, sier vakthavende statsmeteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB.

Varmebølgens comeback skyldes et høytrykk som ligger langt øst. Høytrykket sender en bølge av varm luft over Finland og videre vestover til Sverige.

- Det blir relativt bra i neste uke. Varm luft som kommer inn over Finland og Sverige vil tidvis også nå ut til kysten i Norge. Det ligger dermed an til varmt vær også i neste uke. De høyeste temperaturene får vi i de østligste delene av landet som Finnmark, Hedmark og Østfold, sier Johansson til NTB.

 

Strålende fornøyd

Det syns vennegjengen Dagsavisen møter på Frysja er strålende nyheter. De sju guttene studerer alle informatikk på Blindern og har tilsynelatende hatt badeferie siden mai.

- Været begynte jo å bli dødsfint allerede da. Så da flyttet vi eksamens-lesingen ut på gresset på Blindern, sier Vegard Molvig (23).

De regner med å plukke opp lesingen der de slapp når et nytt semester starter 13. august.

- Det er en fontene foran instituttet vårt og. Kanskje vi kan bade der, undrer Espen Jones (22).

Jones var nylig i Tanzania og kan fortelle at det var kaldere der enn hjemme i Oslo. Kompisen Steffen Lien (26) minner om at det tross alt var vinter i Tanzania da Jones var der, men det er visst ikke så viktig.

- Det er fremdeles veldig gøy å si at det var varmere i Norge enn i Afrika, sier Jones og ler.

 

Rekorder

Meteorologisk institutts statistikk viser at det fram til onsdag denne uka var satt varmerekord ved 84 av landets 350 stasjoner. 136 av stasjonene har hittil i sommer registrert over 30 grader - noe som kategoriseres som tropevarme i Norge.

Nattetid har det også blitt satt rekorder. Færder fyr i Oslofjorden har i sommer hatt ni netter der temperaturen aldri krøp under 20 grader. Det er norsk tropenatt.

Det er også den eneste negative tingen vennegjengen Dagsavisen snakket med kan komme på, når vi spør dem om eventuelle ulemper ved varmen.

- Det har vært et helvete å sove noen av disse nettene altså, sier Sjur Fredriksen (23).

Han presiserer at det likevel ikke er noen grunn til å klage.

- Jeg håper været holder seg sånn som dette lenge. Selv om det betyr varme netter, sier han.

 

30 grader

Johansson fra Meteorologisk institutt kan ikke svare på om det blir nye rekorder på dag- eller nattetid i neste uke, men han slår fast at kvikksølvet stiger igjen.

- Det blir høye nattetemperaturer, og det kan bli skikkelig varmt enkelte dager i neste uke. Det kan nærme seg 30 grader sør i landet, særlig i Østfold, men muligens ikke så varmt som i forrige uke, da det for eksempel var 33,4 grader i Oslo. Fullt så varmt blir det nok ikke. De fleste stedene vil temperaturen for det meste ligge på 25 grader, sier Johansson.

Med varmt vær kommer også faren for - eller sjansen for - ettermiddagsbyger.

- Når det gjelder nedbør, ser det ut til å bli både sol og regnbyger, mest i indre strøk, og de fleste bygene vil komme sør for Dovre, sier statsmeteorologen.

 

Hopp i havet

Høytrykket i øst holder selv det våte Vestlandet tørt.

- Det blir relativt varmt også på Vestlandet. Ikke like varmt som i øst, men høyere enn normalt for landsdelen, sier Johansson.

Selv om fellesferien nå er over, er det mange som har fri eller ferie til overs. Værvarselet er dermed gode nyheter både for dem som vil ha mer varme og for dem som ikke liker i bade i sjøen når vanntemperaturen faller under 20 grader.

- Det ser absolutt bra ut. Sjøtemperaturen holder seg høy. I Oslofjorden og videre nedover kysten langs Telemark og Sørlandet blir den liggende på 22 grader, sier Johansson.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no