Innenriks

Vår med smak av sommer

VÆRET: Det eneste stedet i Sør-Norge det var kaldt i går, var i vannet. Også de nærmeste dagene blir det sommertemperaturer midt i våren.

Flere steder ble det registrert over 20 varmegrader i går, noe som kvalifiserer til betegnelsen «sommerdag». Mange andre steder var det nesten like varmt.

Skyfri badestart

- Rygge er så langt høyest i landet med 20,4 grader. I Oslo er det varmest på Bygdøy med 19,2 grader, kunne vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt opplyse da Dagsavisen snakket med henne i går ettermiddag.

Temperaturen var da fortsatt på vei oppover, og Wahl regnet derfor med at den ville «tøtsje» 20 grader flere steder.

- Både Råde, Lyngdal, Gvarv, Eigerøya, Notodden og Hønefoss er blant stedene med over 19 grader nå, konstaterte Wahl.

Varmen førte til at folk trakk ut i tusenvis og fylte opp både parker og badestrender, der de kastet det meste av klærne for å bli kvitt den vinterbleke innpakningen så fort som mulig. Mange innledet også badesesongen, som på Huk i Oslo, selv om det der ikke var mer enn om lag 8 grader i vannet.

De av påsketuristene som fortsatt var til fjells, nøt også godt av finværet. De siste kilometerne på ski denne påsken ble gjennomført under strålende forhold for svært mange.

- Fra Nord-Trøndelag og sørover er det nå så å si skyfritt, og også videre nordover er det mye fint vær, registrerte Wahl.

Finværet fortsetter

De som ikke fikk anledning til å hilse nærmere på sola i går, vil få nye muligheter de kommende dagene.

- Vi ligger midt inne i et høytrykkssenter som strekker seg fra Island, via Norge og videre inn i Russland. Det fine været ser ut til å holde seg de nærmeste dagene, forteller Wahl.

Selv om det kan bli noen skyer i Sør-Norge, ser det ikke ut til at det blir nedbør.

- Temperaturene blir ikke fullt så høye, men det blir sikkert rundt 15-16 grader, fortsetter Wahl.

Våren i Norge består av månedene mars, april og mai. Sånn sett er det ennå lenge til det virkelig blir sommer, selv om vi allerede har sommertemperaturer. Men temperaturer på 20 grader eller mer i april er på ingen måte uvanlig, påpeker Wahl.

- At det blir sommertemperaturer i vårmånedene på grunn av høytrykksperioder, skjer rett som det er. Høyeste temperatur målt på Blindern i Oslo i april er 25,4 grader. Det skjedde 29. april i 2000. Også i mars har vi hatt temperaturer på over 20 grader. Det skjedde så sent som i 2012, forteller hun.

- Hvor vil avslutningen på årets påske plassere seg i den store sammenhengen?

- Jeg vil tippe at denne dagen ikke vil være blant de ti varmeste aprildagene vi har registrert, svarer Wahl.

Værstatistiker Bernt Lie påpeker at vi må få sju dager på rad som er like varme som andre påskedag, før vi kan konstatere at sommeren endelig har kommet.

- Med døgnmiddeltemperaturer på 10,0 grader eller høyere er det sommer i klimatologisk forstand, skriver han på nettstedet Vær og vind, ifølge NTB.

God glid på veiene

Den gode stemningen fra skiløypene holdt seg da de siste påsketuristene startet på hjemturen i går. Trafikken fløt raskt og greit, ifølge Vegtrafikksentralen.

- Vi har merket en liten økning i trafikken siden i morges. Men foreløpig er det ikke mye å melde. Vi vil nok tro at trafikken kommer til å øke noe utover ettermiddagen og kvelden, sa trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen, da hun snakket med NTB i går ettermiddag.

Men heller ikke denne påskeavslutningen ble ulykkesfri på veiene. En kvinne i 30-årene ble fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus etter en kollisjon mellom to personbiler på E16 i Ringerike. En mann og en kvinne i 60-årene ble sendt til Ringerike sykehus for sjekk. Ulykken førte til lange køer og manuell dirigering av trafikken.

En stans i togtrafikken i hele Sør-Norge på grunn av kommunikasjonsfeil, ble ikke langvarig. Ved 17-tida gikk trafikken igjen som normalt, ifølge Jernbaneverket.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen