Innenriks

«Vår bror er drept 
i martyrdom»

En 21 år gammel norsk statsborger er drept i kamp i Syria. De ekstreme islamistene i Profetens Ummah sier at de har mistet sin første bror i martyrdom.

Dagsavisen skrev i går at flere islamister med tilknytning til Profetens Ummah forsøker å skaffe seg lovlige våpen i Norge ved å delta på jegerkurs og avlegge jegerprøven. De vil i så fall kunne eie inntil seks skytevåpen hver.

Men det er ikke det eneste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er bekymret for i dette miljøet og i andre ekstreme islamistiske grupper. PSTs største mareritt er at flere islamister skaffer seg operativ kamperfaring i konfliktområder, noe som vil gjøre dem i stand til å utføre voldelige angrep i Norge.

Deltar i kamper i Syria

PST har i lengre tid vært klar over at norske muslimer har reist til Syria for å delta i kamphandlingene mot regjeringsstyrkene. Blant de mest profilerte er Mohyeldeen Mohammad. Han ble kjent for allmennheten etter å ha advart mot et 11. september på norsk jord, under en demonstrasjon i Oslo i februar 2010, mot publisering av en karikaturtegning av profeten Muhammed. I januar i år var Mohyeldeen Mohammad på nytt sentral i en demonstrasjon, denne gang mot norske soldater i Afghanistan, utenfor Stortinget.

Akkurat hvor i Syria han er, eller hva han gjør der, er ikke PST sikre på.

Stolt av sin «bror»

Den norske 21-åringen som er bekreftet død, befant seg i Aleppo da han ble drept i kamp.

- Profetens Ummah har mistet sin første bror fra Jama‘h, men for den beste sak og på den beste måte, nemlig martyrdom i feltet mot Allahs fiender, skriver Ubaydullah Hussain, leder i Profetens Ummahs åpne sider på Facebook.

- Vi er stolte over den unge brorens bekymring for Ummah og kjærlighet for islam, og håper InshAllah at ovennevnte brors martyrdom motiverer flere brødre til å dra ut og kjempe for Allahs verk.» (...) Det har kommet inn meldinger om at vår gode bror har blitt martyr. Måtte Allah (S. W. T) akseptere hans martyrdom, og gi han paradisets største hager. Og gi hans familie fred og tålmodighet. Amiin, fortsetter Ubaydullah Hussain.

Utvikling som fryktet

Også PST fikk i går bekreftet at den 21 år gamle nordmannen er død i Syria. Av PSTs trusselvurdering for 2012 går det fram at personene i de ekstreme islamistiske nettverkene i Norge er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og for å møte internasjonale kontakter.

«Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet. Samtidig kan trusselaktører gjennomføre voldelige handlinger uavhengig av slike reiser», skriver PST.

Det er flere utviklingstrekk som vil påvirke trusselbildet i 2012, varslet PST da de presenterte sin trusselvurdering.

«For det første blir personer som er oppvokst her, i større grad enn tidligere, rekruttert inn i ekstreme islamistiske nettverk. For det andre er aktivitetene i ekstreme islamistiske miljøer av mer operativ karakter enn før. I tillegg forventer vi at ekstreme islamister i Norge vil fokusere mer på såkalt soloterrorisme», heter det.

«Radikalisering vil fortsatt prege trusselbildet i Norge i 2012. Det finnes et rekrutteringsgrunnlag her i landet som består av unge personer som ennå ikke er ekstreme. Mange av disse har et polarisert verdensbilde, og enkelte er trolig lett påvirkelige. Andre søker selv aktivt mot tilhørighet i ekstreme miljøer. Vi forventer derfor en utvikling der flere unge norske borgere støtter en ekstrem islamistisk ideologi», heter det videre i PSTs trusselvurdering.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen