Innenriks

- Vanvittig fra Borten Moe

BOMBING I GAZA: Fra SV til Høyre reageres det på Ola Borten Moes (Sp) uttalelser om Israel og NATO-medlemskap. Det er fint å skape debatt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Dagsavisen skrev i går om Sp-nestleder Ola Borten Moe, som lufter ideen om å invitere Israel inn i NATO.

«Det er ikke vanskeligere å se for seg Israel som en del av NATO enn Ukraina», skriver Sp-nestlederen på baksiden av denne ukeutgaven av Morgenbladet.

Det har fått flere til å reagere. Deriblant tidligere regjeringspartner SV.

- Det er oppsiktsvekkende at en kan forestille seg å invitere et land som bryter folkeretten, inn i en forsvarsallianse som NATO, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

- Dårlig tidspunkt

Han mener Norge må ut av NATO den dagen Israel blir medlem.

- Veien til fred går ikke gjennom at Norge samarbeider mer med Israel, sier Fylkesnes.

Han mener også at timingen er elendig.

- Det er et ganske vanvittig tidspunkt å fremme slik refleksjoner på, når så mange barn er blitt drept i Gaza, sier Fylkesnes og legger til:

- Jeg vil bli veldig overrasket om dette er Sps politikk. Det tror jeg hele det politiske Norge vil bli.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er opptatt av å understreke at dette er en kronikk nestleder Borten Moe har skrevet i Morgenbladet.

- NATO-spørsmålet har ikke vært relevant for stortingsgruppa å diskutere, sier Vedum.

- Ola skriver en kronikk der han reflekterer over Norges forhold til Israel. Han refererer til både britiske og israelske medier. De refleksjonene passer bra i formatet til Morgenbladet, og jeg synes det er helt fint, sier han videre.

Han synes også norsk Midtøsten-politikk tåler debatt.

- Det er bra med debatt om det vi gjør. Vi ønsker å innføre tiltak som har reell effekt, sier Sp-lederen.

Fordømmer

Borten Moe er på sin side opptatt av å understreke at han fordømmer alle brudd på folkeretten, FN-vedtak og unødig maktbruk på begge sider av konflikten: Israel mer enn palestinerne, siden de har de største økonomiske og militære ressurser.

Senterpartiets prinsipielle standpunkt er at en ikke skal handle noen varer fra okkuperte områder.

- Dette jobbet vi for da vi satt i regjering, men det viste seg vanskelig å få til et vedtak. Det som er viktig er at en uskyldig tredjepart ikke blir urettferdig rammet, sier Vedum.

Verken han eller nestleder Borten Moe er for en generell boikott.

Øyvind Halleraker (H) leder Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling. Han mener Israel er et godt stykke unna NATO-medlemskap.

- Medlemslandene må forholde seg til artikkel 5 som innebærer at om et medlemsland blitt angrepet så må resten stille opp. Disse medlemslandene bør ikke ha konflikter der man opererer på en måte som bryter folkeretten. Det innebærer å okkupere områder. Så her er Israel et stykke ifra, sier Halleraker.

Han forklarer også hvordan Ukraina allerede er tettere på NATO enn Israel.

- Israel og Palestina er med i en regional gruppe kalt The Mediterranean and Middle East Special Group. Mens Ukraina er assosiert partner gjennom samarbeidsprogram partnerskap for fred.

- Bør vurderes

Anniken Huitfeldt trekker også fram folkeretten og artikkel 5, samt uklare grenser, som årsaker til at et slikt medlemskap er problematisk. Og sikter til at Israel nå er langt fra de fastsatte grensene mellom Israel og Palestina som ble fastsatt i 1967.

- Det er få land der grensene er så uklare som i dette tilfellet, og det må være like regler for alle.

Nestleder i Frp og medlem i utenrikskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, skriver i en SMS til Dagsavisen at israelsk medlemskap i NATO kan virke som en tanke vi bør ­vurdere.

- Det ville sannsynligvis skapt en omfattende debatt med NATOs tilstedeværelse i Israel, men på den annen side kan det virke stabiliserende, skriver Sandberg.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen