Innenriks

Valgkomiteen i Venstre i gang med lederdiskusjoner

Bør Abid Raja, Guri Melby eller Sveinung Rotevatn lede Venstre? Valgkomiteen i partiet sitter nå i møte for å diskutere hvem de mener er den beste lederen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Litt over klokka 11 lørdag formiddag møttes valgkomiteen på Thon Hotel Slottsparken i Oslo. Planen er å forhandle utover dagen og søndagen.

– Vi har siste frist 28. august. Men jeg må kunne være såpass åpen og si at jeg håper på en avklaring i løpet av helgen, sa valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen til NTB fredag.

Fornebu 20191025. 
Leder Per A. Thorbjørnsen i Venstre sin valgkomite under fredagens møte på Fornebu.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Leder Per A. Thorbjørnsen i Venstres valgkomité håper på en avklaring i løpet av helgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Les også: En av disse kan bli Venstres ensomme svale på Stortinget

Det er landsmøtet i partiet som skal gjøre det endelige ledervalget 26.–27. september, men det er knyttet stor spenning til hvem valgkomiteen peker ut til leder- og nestledervervene.

– Er det realistisk med en enstemmig innstilling?

– Jeg og hele valgkomiteen jobber for å få til en enstemmig innstilling. Da begir jeg meg ikke ut på spekulasjoner om hva som skulle skje hvis det ikke blir tilfelle, sier Thorbjørnsen.

Les også: Tårevåt Grande takket av – lover å heie på etterfølgeren

Før valgkomiteens sluttspurt har tre kandidater sagt offentlig at de ønsker å bli ny partileder:

* Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (33) fra Nordfjordeid erklærte sitt kandidatur 27. mai. Han var opprinnelig innstilt som nestleder i partiet.

* Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (44) fra Oslo, men innvalgt på Stortinget for Akershus siden 2013. Raja varslet 16. august at han ønsker å bli Venstre-leder.

* Utdannings- og integreringsminister Guri Melby (39), opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag, varslet denne uken at hun ønsker å bli leder. Ses på som en slags kompromisskandidat.

Mer fra: Innenriks