Innenriks

Utvalg foreslår ny modell for pengefordeling mellom helseforetakene

Litt mer per pasient til Helse vest og litt mindre til de andre tre helseforetakene. Det er kjernen i en ny modell for inntektsfordeling mellom helseregionene.

Av Bibiana Piene

Helseminister Bent Høie (H) fikk mandag overrakt rapporten «Inntektsfordeling mellom regionale helseforetak» av utvalgets leder, NTNU-professor Jon Magnussen, som også sto bak den forrige modellen fra 2008.

– Det begynner å bli en stund siden. Modellen begynner å bli gammel, slo Magnussen fast da han presenterte den nye modellen.

160 milliarder

I år ble nesten 160 milliarder kroner overført til de fire helseforetakene over statsbudsjettet. Om lag 100 milliarder av dette er basisbevilgning, mens resten er aktivitetbaserte tilskudd som stykkprisfinansiering og øremerkede tilskudd.

Magnussen peker på at det har skjedd en rekke strukturelle endringer i Helse-Norge, både når det gjelder sykeligheten i befolkningen og hvordan tjenestene er organisert, herunder den såkalte samhandlingsreformen.

Utvalget foreslår derfor å beregne kostnadene på en annen måte enn tidligere. Utfra deres modell vil Helse vest få en økning i bevilgningen på 1,37 prosent, mens Helse Midt-Norge og Helse sør-øst vil få kutt på henholdsvis 0,44 og 0,34 prosent. Helse nord blir stående omtrent på stedet hvil.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frykter ikke bråk

Høie frykter ikke at kuttene vil føre til bråk, men peker på at alle helseforetakene har vært representert i utvalget, som enstemmig har stilt seg bak forslaget.

– De andre gangene denne typen endringer har blitt gjennomført, har det blitt gjort uten kutt, men med friske midler, sier han til NTB.

Utredningen sendes nå ut på høring. Resultatet av denne og den videre behandlingen i regjeringen vil bestemme om en skal gjøre endringer i dagens modell, og hvordan eventuelt endringene skal gjennomføres.

Mer fra Dagsavisen