Innenriks

Utsetter 22. juli-minnesmerke

UTØYA: Etableringen av minnesmerket ved Utøya etter terrorangrepene 22. juli 2011, er utsatt til 2016. Men tross protester vil regjeringen fortsatt ha minnesmerket ved Sørbråten.

- Utgangspunktet vårt har vært at minnesmerket skulle etableres på Sørbråten, 22. juli 2015. Etter at dette ble kjent i mars, er det blitt en offentlig debatt om sted, minnesmerket og prosessen. Vi er opptatt av at minnesmerket skal komme på plass og at det skal gjennom en verdig prosess, sier Sanner til Dagsavisen.

- Verdig prosess

I går kveld var alle de berørte partene samlet til et møte om det omstridte 22. juli-minnestedet på Sørbråten i Hole kommune. Der deltok både kommunalministeren og kulturminister Thorhild Widvey (H). Etter møtet opplyste Sanner at minnesmerket først vil bli åpnet 22. juli 2016.

Regjeringen vil at reguleringsplanen for området behandles på normalt vis i kommunen, og åpner også for en bred høring om saken.

- Hvis man skulle holdt tidsplanen måtte man startet graving før kommunen hadde fått ferdigbehandlet saken, sier Sanner.

Han understreker også at det er et poeng at prosessen tar noe lengre tid.

- Noen mener dette har gått for raskt. Andre mener at de ikke er blitt hørt. Derfor har kulturministeren og jeg vært opptatt av å ha en god dialog med både kommunen og de etterlatte, sier Sanner.

Les også:

Protester

Store protester har kommet fra naboene ved Sørbråten. De mener det planlagte minnestedet er altfor voldsomt og vil virke retraumatiserende. Reaksjonene på Jonas Dahlbergs minnesmerke har også vært sterke blant etterlatte.

- Samtidig er det viktig for oss å få fram at det er ulike synspunkter her. Det er mange stemmer som ikke snakker så høyt, sier Sanner.

Les også: Geolog kritisk til Utøya-minnesmerke

- Stor oppslutning

Det er fortsatt ulike synspunkter på om Sørbråten er det beste stedet for minnesmerket. Men ifølge de to statsrådene var alle på møtet glad for at man får mer tid.

- Jeg føler at det var veldig stor oppslutning og at de er fornøyd med utsettelsen, sier Widvey til NTB.

På møtet var representanter fra Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, AUF, naboene til Sørbråten, Hole kommune, KORO (kunst i offentlige rom) og Statsbygg, skriver NRK.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen