Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya. Kun den ene kom hjem. Selv har hun søkt om, og fått, erstatning. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX

Utøya-ofre har ikke søkt erstatning

UTØYA: 26 personer som var på Utøya 22. juli 2011, har ikke søkt om erstatning.

Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya. Kun én av dem kom hjem.

- Jeg synes det er litt overraskende at ikke alle har søkt om erstatning. Spørsmålet er om de som ikke har søkt, har fått den hjelpen det trenger, sier hun til Dagsavisen.

Selv har hun søkt erstatning og fått det familien hadde krav på.

- Vi var aldri i tvil om at vi skulle søke. Det handler om et lite plaster på et sår som aldri gror. Det er et lite bidrag til det som har vært, sier hun.

 

- Bør søke

Nå ber en bistandsadvokat alle om å søke før fristen går ut.

26 personer som var på Utøya 22. juli, har ikke søkt om erstatningen de har krav på, melder NRK.

Flere av klientene til bistandsadvokat Siw Bleikvassli har fått økonomisk oppreisning etter å ha opplevd terroren 22. juli.

- Jeg kan skjønne at mange føler at penger ikke utgjør noen forskjell. Men jeg tror det er veldig fornuftig av dem å søke, sier Bleikvassli.

- Oppreisningsinstituttet skal dekke både kortsiktige og livsvarige skader og følger etter en slik opplevelse. Og i denne saken er det anerkjent at erfaringer som de på Utøya eller i regjeringskvartalet hadde skal ingen oppleve, sier hun.

De som var på Utøya, men som ikke ble fysisk skadd, har krav på 300.000 kroner. De som ble livstruende skadd, har krav på 600.000 kroner.

Terrorangrepet 22. juli 2011 førte til rekordutbetalinger av voldsoffererstatninger i fjor. Over en halv milliard ble utbetalt til ofrene.

For personer som da er over 21 år, vil oppreisningserstatning kunne foreldes 22. juli i år, men for personer under 21 år er det ingen foreldelsesfrist.

 

Aldri ferdig

Selv om det nå nærmer seg tre år siden den tragiske julidagen, blir Randi Johansen Perreau aldri ferdig med den. Saken vil alltid være der.

- Det største trykket er borte, men stadig vekk er det noen fra media som skal ha en kommentar til et eller annet, sier Perreau.

Hun mener trykket vil ta seg opp den dagen informasjon fra saken som hittil har vært unntatt offentligheten, kommer ut.

- Det er sikkert mye som ikke er belyst, sier hun.

Nå oppfordrer også hun dem som ennå ikke har søkt om erstatning, om å søke.

- Jeg oppfordrer spesielt ungdommen til å søke. De vet ikke om hvilke følger denne saken vil ha for framtida. Og da er det godt å ha et bidrag i banken, sier hun.

tom.vestreng@dagsavisen.no