FOR ALLE: Utøya ble i går åpnet for allmennheten. Her er hovedhuset på øya med brygga i forgrunnen. FOTO: ANETTE KARLSEN, NTB/SCANPIX

Utøya åpen for alle igjen

For første gang siden 22. juli i fjor ble Utøya søndag åpnet for allmennheten.

I de drøyt åtte månedene som er gått siden terrormassakren 22. juli er publikum og presse blitt bedt om å holde seg unna Utøya. Men fra og med søndag er øya igjen åpen for allmennheten, etter at politiet har gjort sitt i forbindelse med etterforskningen og AUF har gjennomført flere minnebesøk på Utøya.

Åpningen er en del av prosessen med å normalisere forholdet til Utøya etter terrormassakren.

- Utøya kommer alltid til å ha 22. juli som en del av sin historie. Det vil bli en langsiktig jobb å normalisere i alle fall noe av det igjen, sa AUF-leder Eskil Pedersen til NTB før helgen.

69 mennesker, de fleste av dem politisk aktive ungdommer, ble drept da Anders Behring Breivik (33) i halvannen times tid gikk rundt på øya og avfyrte automatvåpnene han hadde tatt med seg.

 

Få spor etter tragedien

Foruten to blomsterpotter med påskeliljer og stemorsblomster ved pumpehuset, hvor flere ble skutt og drept, var det lite igjen på øya som minnet om tragedien som utspant seg sist sommer. Det er trolig også hensikten når folk igjen får bevege seg rundt på øya hvor AUF har holdt sine sommerleirer.

Bygningene på øya, hvor mange av ungdommene søkte dekning og klarte å redde livet, var låst av. Teltplassen, der Breivik skal ha gått fra telt til telt, var også ryddet, og samtlige henvisninger til hvor drapene skjedde var fjernet.

De få synlige minnene fra 22. juli var av det gode slaget; programmet for sommerleiren henger fortsatt på veggen til stabburet rett overfor det hvite hovedhuset, varer som sjampo, tannkrem og godteri står fortsatt utstilt i kioskens vindu, mens det under et flybilde av øya blir ønsket velkommen til Utøya, «the nordic paradise».

 

Ber om respekt

Det skal gjennomføres et stort gjenoppbyggingsarbeid før AUF igjen akter å arrangere politisk sommerleir på Utøya, men Arbeiderpartiets politiske ungdomsorganisasjon er fast bestemt på «å ta øya tilbake» og i framtida arrangere sine tradisjonsrike sommerleirer der. AUF planlegger i mellomtiden en markering for ettårsdagen for massakren 22. juli i år.

Pedersen ber folk som ønsker å besøke øya, vise respekt.

- Jeg håper og tror folk respekterer øya og den spesielle historien som den nå har fått. Den er dessuten arbeidsplassen til flere mennesker og vi skal drive et stort gjenreisningsarbeid der. Det må vi få roen og mulighet til å gjøre, sier han til NRK.

- Men nå er det igjen allemannsretten som gjelder, legger han til.

Enkelte norske og utenlandske journalister og kamerafolk tok seg på egen hånd ut til Utøya søndag for å lage reportasjer. Ellers var det ingen trafikk der som NTB kunne registrere. (NTB)