Innenriks

Utlover dusør for kirkebildet

Et forsikringsselskap vil betale inntil 500.000 kroner for opplysninger som fører til at det stjålne maleriet «La de små barn komme til meg» kommer til rette.

Bildet, som skal være verdt omtrent 20 millioner kroner, ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag. Det over 400 år gamle renessansemaleriet har vært i Larvik kirkes eie i over 300 år, men var ikke sikret spesielt mot tyveri.

Det er Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap (KNIF) Trygghet Forsikring AS som er villige til å gi inntil en halv million kroner for opplysninger som bringer det uerstattelige maleriet tilbake.

Tyveriet har vakt betydelig internasjonal oppsikt. Tyske Lucas Cranach den eldre regnes som en betydelig renessansemaler. Han portretterte blant andre Martin Luther og hans familie.

Stige og bil

Etter at politiet i Larvik slet litt i motbakke det første døgnet, kunne etterforskningsleder Jørn Lier Horst i dag etterlyse både vitner og en bil. Dessuten er funnet av en spesiell teleskopstige (se bildet under) ved kirken framhevet som interessant.

Foto: Scanpix/Politiet

– Stigen er av aluminium og sammenleggbar. Vi håper det er personer som kan fortelle oss noe mer om den, noe om hvor den stammer fra, sier Horst til NTB.

Også en mørk Audi stasjonsvogn med to personer i forsetene ble observert i høy fart ut av Larvik natt til søndag. Ifølge politiet var tidspunktet mellom klokken 1.35 og 1.40 på natten, og ruten som bilen fulgte, skal være forenlig med de mulige kunsttyvenes rute ut av byen.

«Rare» folk i kirken

En rundspørring har også avdekket at kirken i Larvik har vært gjenstand for rekognosering i god tid før maleriet ble tatt natt til søndag. Vitner har forklart at de før godstjenesten søndag 1. mars kunne overhøre to personer som sto i koret i kirken og diskuterte vinduenes plassering. Begge mennene snakket norsk og er beskrevet som hvite nordeuropeere.

To uker tidligere var to andre personer, som ble oppfattet som østeuropeere, til stede under gudstjenesten

– Det var to menn. De satt på første benkerad i kirken, like under vinduet hvor tyvene tok seg inn og som også er den eneste plassen hvor man ser maleriet fra kirkerommet. De virket helt ukjent med den lutherske seremonien, sier Horst.

Status som vitner

Horst legger vekt på at ingen av dem som er beskrevet på noen måte er mistenkt for noe, men sier at politiet ønsker å komme i kontakt med dem som vitner.

– Hvis dette er noen som har legitime grunner til å besøke kirken, så ønsker vi å få dem sjekket ut av saken, sier etterforskningslederen.

Mer fra Dagsavisen