Innenriks

Utleieregler kan bli strammet inn

Regjeringen vurderer å stramme inn regelverket som tillater utleiere å dele opp små leiligheter i enda mindre hybler.

Etter Dagsavisens saker om seks somaliske kvinner som betalte 8000 kroner for hvert sitt kott, har reaksjonene stått i kø.

Kari Elisabeth Kaski uttalte til Dagsavisen at hun syntes situajsonen var grotesk, og etterlyste tiltak mot hyblisfisering fra moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Nå svarer moderniseringsministeren.

– Det er muligheter i dagens regelverk for å hindre hyblifisering, men reglene for dette oppfattes som uklare og vanskelige å anvende, skriver Mæland i et svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Kari Elisabeth Kaski.

Å forsterke tiltakene mot boligspekulasjon og såkalt hyblifisering er blant løftene i regjeringsplattformen. Mæland mener det kan være nødvendig med endringer i lov eller forskrift for å hindre utleiere i å dele opp allerede små leiligheter i mindre enheter for å maksimere profitt.

Bakgrunn: Betaler 8.000 i måneden for et kott

Mæland sier regelverket for eksisterende bygg er under revisjon, og at målet er å tydeliggjøre reglene i et høringsforslag som skal sendes ut i løpet av året.

Departementet vurderer i tillegg om eierseksjonsloven bør få regler som kan gi styret eller øvrige beboere verktøy til å forhindre uønsket hyblifisering av boligseksjoner i sameier, opplyser hun.

Les også: SV om kvinnene på Tøyen: – Grotesk

Mæland viser til et innspillsmøte som ble avholdt i januar, der det framkom at hyblifisering skjer i moderat omfang i de største byene, men at det ikke er et generelt problem i landet.

– Hyblifisering anses imidlertid som et stort problem for bomiljøet og omgivelsene i de tilfellene det skjer, poengterer statsråden.

Les også: – Kan avslå ombygging av leiligheter

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen