Innenriks

Utfordrer Borten Moe fra venstre

SENTERPARTIET: Anne Beathe Tvinnereim er den største favoritten til å utfordre Ola Borten Moe. Spørsmålet er om hun tar kampen mot trønderne. Ytterligere tre Sp-kvinner er aktuelle som nestlederkandidater.

Valgkomiteen i Senterpartiet jobber på spreng for å bli ferdig til torsdag. Da skal de legge fram sitt forslag til en ny ledelse i partiet. De hadde lenge håpet å få til en enstemmig innstilling, men etter det Dagsavisen erfarer ser det nå svært vanskelig ut. Derfor blir det etter alle solemerker en delt innstilling valgkomiteleder Terje Riis-Johansen legger fram 20. mars.

Trygve Slagsvold Vedum er den eneste aktuelle kandidaten til ledervervet, og har også takket ja til utfordringen. Kampen står om nestlederpostene.

Fire kvinner

Nåværende første nestleder, Ola Borten Moe, har ingen planer om å bøye av for det massive presset mot ham.

Etter det Dagsavisen erfarer står valgkomiteen i tillegg til Moe igjen med fire kandidater til nestlederpostene - alle kvinner: Stortingsrepresentant Kjersti Toppe, tidligere politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard, og stortingsrepresentant Janne Skjelmo Nordås.

Den største favoritten er Anne Beathe Tvinnereim, som har i flere år vært en av Liv Signe Navarsetes nærmeste medarbeidere. Hun har også tidligere jobbet tett med Åslaug Haga, som hadde beina godt plantet i partiets venstrefløy. Partiet ser ut til å være delt omtrent på midten når det gjelder synet på Moe. Dagsavisen vet at flere av hans støttespillere forsøker å påvirke valgkomiteen til å legge fram en samlet innstilling med Moe og Tvinnereim som nestledere - noe de framstiller som et slags kompromiss ettersom de ser Tvinnereim som Navarsetes politiske etterfølger fra venstrefløyen i partiet.

Flere kilder peker på at Tvinnereim i motsetning til Navarsete har et stabilt temperament og at hun evner å samarbeide godt også med sine meningsmotstandere. Men for Moes skarpeste kritikere holder det ikke å bare få Tvinnereim inn: Det viktigste for dem er å få Moe ut. Noen kilder peker på at den eneste måten det kan være aktuelt å se for seg begge de to i samme ledelse, er at Tvinnereim får vervet som første nestleder. Men lite tyder på at trønderfylkene vil godta at Moe rykker ned til posisjonen som andre nestleder.

Tør hun stille?

Derfor ser det ut til at valgkomiteen vil lande på en delt innstilling der vinneren av posten som første nestleder blir avgjort som kampvotering mellom Moe og Tvinnereim. Da trekkes Janne Skjelmo Nordås fram som mest aktuell til vervet som andre nestleder. Det fordrer imidlertid at Tvinnereim tar kampen, og stiller mot Borten Moe og hans sterke støttespillere. Bråket i partiet har vist at det kan bli en tøff jobb å sitte i ledelsen i et parti der halve partiet føler seg utestengt.

Hvis Tvinnereim sterkt ønsker seg en plass i Sps ledelse vil det også være en avveining å velge mellom å stille til en tøff kamp om vervet som første nestleder, eller å be valgkomiteen om en mer sikker plass som 2. nestleder.

Tvinnereim ønsker fremdeles ikke å kommentere konkret hvilken rolle hun ønsker seg i en ny ledelse. Hun viser til sin tidligere uttalelse om at hun har sagt seg villig til å stå til disposisjon i et nytt sentralstyre.

- For å kunne svare på noe mer må jeg eventuelt få et konkret spørsmål fra valgkomiteen, sier hun til Dagsavisen.

Bråket i partiet

Situasjonen i partiet har vært presset lenge. I høst mistet de regjeringsmakten etter å ha gjort sitt dårligste stortingsvalg noensinne. Samarbeidsproblemene mellom nestleder Ola Borten Moe og leder Liv Signe Navarsete ble pekt ut som årsaken. Etter massivt press, blant annet et ordføreropprør, valgte Navarsete til slutt å trekke seg som partileder. Forrige uke nådde konfliktnivået i partiet nye høyder, etter et brev sendt fra tidligere generalsekretær Steinar Næss der han gikk hardt ut mot Moes tidligere rådgiver. Brevet ble tolket som kuppanklager mot Moes nærmeste rådgiver og allierte. Blant annet gikk det hardt for seg på partiets interne facebookside.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge har sammenlignet bråket med det kyniske maktspillet i den politiske TV-serien «House of cards». Bråket er på mange måter blitt en kamp om partiets framtid. På den ene siden står Ola Borten Moes «høyrefløy», og på den andre siden Liv Signe Navarsetes «venstrefløy». I flere tiår har partiet rommet begge. Nå blir spørsmålet om de klarer det også i årene framover.

Uansett om Moe får plass i en ny ledelse eller ikke, vil det bli bråk. Om valgkomiteen ender med en delt innstilling skyver de kun problemet fram i tid, peker en kilde på. Ledelsen velges på det ekstraordinære landsmøtet som holdes på Lillestrøm mandag 7. april.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Nationen: Flertall for Tvinnereim

Flertallet i Senterpartiets valgkomité går inn for Anne Beathe Tvinnereim som ny første nestleder, erfarer Nationen. Komiteens mindretall støtter gjenvalg for dagens første nestleder Ola Borten Moe, ifølge Nationen.

Mer fra Dagsavisen