Innenriks

Utenlandsferien i vasken i år igjen, tror de fleste

Hele 77 prosent av de spurte antar i en ny undersøkelse at de tar sommerferien i Norge i år. Akkurat som de aller fleste gjorde i fjor.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 11.000 nordmenn om ferieplanene. Bare 7 prosent sier nei til Norges-planer, mens resten ikke vet eller er usikre.

– Alt tyder på at man allerede nå kan kåre Norge til vinner som feriedestinasjon for nordmenn i sommer, i år som i fjor, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Kvinner er mer sikre på hvor ferien blir (80 prosent mot 74 prosent av mennene). Færrest sier ja til dette i Oslo (69 prosent).

Etter nedstengningen i fjor oppga 86 prosent at de antok at det kun ble norgesferie. De aller fleste endte da også opp med å droppe utlandet.

– Vi ligger knappe 10 prosentpoeng bak fjorårets forventning om kun norgesferie, men dette er jo en tidlig januarmåling. Det er lov å drømme seg bort i palmesus, sier Clausen.

Hun sier at selv om mange blir vaksinert innen sommeren, er det fortsatt uklart om de kan smitte andre eller bidra til importsmitte, samt om utenlandske reisemål blir klare for turister.

Tall fra SSB fra tiden før pandemien viser at 58 prosent ferierte både i utlandet og i Norge i 2019. 17 prosent hadde ferie bare i utlandet, og 16 prosent bare i Norge, mens 10 prosent ikke reiste bort på ferie.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen