Innenriks

Utdanner framtidas ledere

Siden starten­ i 2008 har Alnaskolen fått fram en ny ­generasjon ledertalenter blant minoritets­ungdom.

Alnaskolen er et tiltak for å utvikle lederkompetanse i ungdomsmiljøene på Furuset. Skolen drives av Furuset Idrettsforening, med støtte fra blant annet bydel Alna gjennom område­løft Furuset i Groruddalssatsingen.

Les også Thomas Hylland Eriksen:  Klassedelt lenge før innvandrerne kom

Les også: Dette er bra med Groruddalen

Barn og unge

I idrettshallen i Furuset Forum yrer det av unger som leker og har det gøy med ball og turning.
De er ledet av ungdom som har vært gjennom Alnaskolen.
– For meg har dette vært et viktig skritt i min karriere. Mange, inkludert meg selv, har fått jobb som følge av et kursbevis fra Alnaskolen. Da jeg søkte deltidsjobb på Ikea, var det et stort pluss, og jeg fikk jobb, sier Nosheen Akthar (17) til Dagsavisen.
– Hvert år får vi mange kandidater. Flere enn hva vi har plass til. Vi må si nei til rundt 30 hver gang vi starter et nytt kurs. Men mange av disse kan få sjansen senere, sier Sahra Jaber.
I dag jobber hun som prosjektmedarbeider i Alnaskolen, og er også leder i ungdomsklubben.
– Hva legger dere vekt på?
– Vi ønsker all slags ungdom. Ikke bare flinke, men også de som har det vanskelig. Vi vil ha de som tar dette seriøst og er motiverte. Har de forventninger til kurset, kan vi ha forventninger til dem, sier hun.
Furuset har gjennom Groruddalssatsingen fått et løft, og gått fra en bydel folk forbandt med gjenger og kriminalitet, til en blomstrende bydel.
– Men fortsatt har bydelen et fattigdomsproblem. Dette er synlig og skaper store skiller, sier Sahra Jaber.
– Jeg har bodd på Furuset i mange år, og trives her. Furuset er et sted folk kan delta på aktiviteter sammen på tvers av religioner, kulturer og etnisitet, legger Zihman Kader (17) til.

Les også: Får drabantbyfolk til å møtes

En mulighet

Kader, Nosheen Akthar (17) og Mureeb Iqbal (18), gjennomførte Alnaskolen i fjor, og er nå ledere på Akivitetsskolen, hvor barn mellom to og seks år har tilbud.
– Vi lærer mye nyttig på kurset, som det er bra å ta med seg videre i livet. Som det å ta ansvar, førstehjelp, være sammen med barn, konflikthåndtering og å snakke foran forsamlinger, sier Kader.
Siden 2008 har 150 ungdommer i alderen 14–20 år deltatt. De har bakgrunn fra en rekke land, som Pakistan, Kurdistan, Marokko, Afghanistan, Eritrea, Tyrkia, Sri Lanka og Jemen.
– Jeg har vært mye med som frivillig før jeg begynte på Alnaskolen, blant annet har jeg vært med på Furusetfestivalen i mange år. Jeg har vært mye i Furuset Forum, på fritidsklubben og fått mange kontakter. Så da jeg fikk forespørsel om å gå på Alnaskolen, så jeg det som en stor mulighet, sier Kader.
Mureeb Iqbal (18), spiller basket i Høybråten basket, går siste året på Blindern videre­gående skole, skal i militæret til sommeren og vil søke politihøyskolen etter det.
– For meg betyr Alnaskolen mye. Jeg utvikler meg selv, øker lederegenskapene mine og får bedre selvtillit. Det er hovedtingene. Dette er noe gir erfaring, noe som er bra å ha på CVen. Dette er noe jeg kan få bruk for senere i livet, og det øker karrieremulighetene, sier Mureeb Iqbal.

Mer fra Dagsavisen