Trond Blinheim, omdømmeekspert og rektor ved Norges Markedshøyskole, reagerer på Statoil og andre selskapers stadig flere forsøk på å grønnvaske seg.

- Utbredt problem

GRØNNVASKING: Eksperter omtaler Statoils grønne markedsføring som «substansløs» og gir Greenpeace medhold i at forbrukere må opplyses om fenomenet grønnvasking.

I går advarte Greenpeace Norge om stadig større utbredelse av grønnvasking, også rettet mot barn og unge. Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Norges Markedshøyskole, er enig med Greenpeace i at norske forbrukere må opplyses om fenomenet og poengterer at grønnvasking på ingen måte er reservert oljebransjen. I det får Blindheim medhold av både Fremtiden i våre hender og Forbrukerombudet.

 

Paradoksal profil

- Ord som «grønn» og «miljøvennlig» er i ferd med å miste all substans, sier Blindheim.

Han reagerer på både Statoil og andre bedrifters forsøk på grønnvasking.

- Når oljebransjen bedyrer at de har en grønn profil eller at de tar hensyn til framtida, så blir det direkte paradoksalt. Statoil er jo fossile! Dersom Statoil satset voldsomt på fornybar og bærekraftig energi, så ville det vært et direkte løftebrudd mot aksjeholderne deres, sier han.

Blindheim viser til flere eksempler også utenfor oljebransjen der grønnvasking forekommer.

- For eksempel hadde Oslo lysverk (i dag E-CO, journ.anm.) for en stund siden en kampanje der de ba forbrukerne om å bli mer energieffektive. Vi skulle skru av lys i alle rom og helle kaffe over på termos for å holde kaffen varm. Slike kampanjer blir latterlige når du vet at i kontoret ved siden av markedsføringsavdelingen så sitter salgsavdelingen hvis jobb er å overbevise folk om å kjøpe MER strøm, sier han.

 

Dagligvarehandelen

Fremtiden i våre hender registrerer også stadig flere eksempler på grønnvasking blant norske bedrifter.

- For en stund siden gjorde vi en nøye gjennomgang av miljøprofilene i norsk dagligvarebransje. Her kom flere eksempler på tydelig dobbeltkommunikasjon fram, sier Christoffer Klyve, leder i miljø- og klimaavdelingen.

- Blant annet har Rema 1000 tatt flere grep for å skaffe seg en mer miljøvennlig profil, med fokus på økologiske produkter og redusert energibruk. Det er vel og bra, men nå i grillsesongen jobber de samtidig beinhardt for å få oss til å spise store mengder kjøtt. Så godt som alle miljøorganisasjoner, samt FNs klimapanel, er klare på at redusert kjøttforbruk er en utrolig viktig og effektiv måte å redusere utslipp på. Dersom miljøhensyn virkelig var viktig for Rema 1000, burde de ikke presse forbrukere til å spise mer kjøtt, sier han.

 


Vag ordbruk

Forbrukerombud Gry Nergård sier grønnvasking forekommer til stadighet i Norge, men at omfanget går i bølger.

- Plutselig blir det veldig in å poengtere at virksomheter er «norske» eller «miljøvennlige», eller at bedrifter har «etisk forsvarlig» drift, sier hun.

Nergård forklarer at dette ofte dreier seg om vag ordbruk som ikke nødvendigvis er ulovlig, men som kan henvende seg til framtidige brukergrupper.

- Dette er merkevarebygging og eksisterer ofte på utsiden av markeds­føringsloven, slik at vi ikke så lett kan slå ned på det. Når slike påstander derimot blir konkrete og knyttet til omsetning av produkter, så kan vi stanse villedende reklame. Dette gjorde Forbrukerombudet for noen år siden, da «alle» ­bilmerker i Norge plutselig påsto å ha miljøvennlige biler, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no