Innenriks

Usikker på om han fortsetter i SV-ledelsen

SV-VALG: - Jeg må tenke meg ekstra om, sier Bård Vegar Solhjell, som har bedt om mer tid før han svarer SV om han fortsetter som nestleder eller ikke.

Medlemmene av SVs sentralstyre skulle innen i går svare på hvorvidt de tar gjenvalg eller ikke. I toppledelsen sier SV-leder Audun Lysbakken og partisekretær Silje Schei Tveitdal ja til gjenvalg, Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å fortsette som nestleder, mens Bård Vegar Solhjell har bedt om mer betenkningstid før han svarer om han vil fortsette som SVs nestleder.

Solhjell bekrefter i en SMS til Dagsavisen at han har fått innvilget forlenget svarfristen til over neste helg.

- Jeg trenger å tenkte meg om litt ekstra, skriver Solhjell.

Per i går hadde ikke SV opplyst andre i sentralstyret om den forlengede fristen.

Fått kritikere

I kjølvannet av en kronikk i Dagsavisen har enkelte SV-ere tatt til orde for at Solhjell bør byttes ut. Solhjell skrev at han ikke kunne stille seg bak et NATO-vedtak fattet av SVs landsstyre, og han ba partiet avklare hvor man står i spørsmål om Russland og NATO. «13 år er nok», svarte nestleder i Hordaland, Kjartan Haugsnes, og sikter til at Solhjell har sittet i SV-ledelse siden 2001. Hvis Solhjell ikke kan stille seg bak partivedtaket, er det han som må ta konsekvensene, mente leder av Fredsinitiativet, Frode Ertsfjord.

- Uproblematisk

Partisekretær Silje Schei Tveitdal sier det er «uproblematisk» at Solhjell får mer tenketid. Som Dagsavisen omtalte denne uka har Henriette Westrin trukket seg som leder av valgkomiteen fordi hun har takket ja til jobben som SV stortingssekretær. I den tida valgkomiteen står uten leder, vil man heller ikke begynne å jobbe med svarene fra sentralstyremedlemmene, forklarer Tveitdal.

- Solhjell har bedt om mer tid, og det går helt greit. Nå må landsstyret avklare hvem som skal overta som leder av valgkomiteen, og når den er på plass, vil vedkommende legge et nytt løp for arbeidet, sier Tveitdal.

Landsstyret vil ikke ha et eget møte for å velge ny leder, men vil til uka avgjøre spørsmålet per e-post.

Til disposisjon

En ringerunde Dagsavisen har gjort i SVs sentralstyre, viser at enkelte ikke ønsker å fortsette, men et klart flertall tar gjenvalg. En som stiller sin plass til disposisjon, er stortingsrepresentant Torgeir Knar Fylkesnes.

- Det kan være flere kabaler som skal gå opp, derfor er det ikke om å gjøre for meg å fortsette. Det viktigste er at Nord-Norge er representert. Det kan hende en kvinne fra nord kan ta min plass, sier Fylkesnes.

Han mener SV nå må bruke muligheten til gjøre flere endringer i sentralstyret og til å hente inn nye ressurser til et parti i en utviklingsfase.

- Vi må se på kjønn, geografi og involvere et bredere spekter av personer, ikke bare de som sitter på Stortinget.

Nye krefter

SU-leder Nicholas Wilkinson er den eneste som har en sikker plass i den nye sentralstyret. Også han mener partitoppen må vise bredden i partiet.

- Vi må også få inn folk som tør å tenke nytt og som løfter de store debattene. Vi kan ikke stå fast ved meninger vi har hatt før med eneste begrunnelse at vi har ment det tidligere. Folk møter nye problemer og vi må ha nye løsninger.

- Er slike folk lette å finne i SV?

- Mange stiller seg til disposisjon. Nesten for mange. Det kan lett bli stridigheter, men det er også bra for det viser at vi har mange dyktige folk.

- Hva blir viktig i toppledelsen nå som SV potensielt bytter begge nestlederne?

- Vi vet at vi skal bytte én nestleder. Vi må se etter stemmer som ikke nødvendigvis er på Stortinget eller har sittet i regjering, men folk som tenker nytt, sier Wilkinson.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen