Innenriks

Usikker framtid for Olsø

Settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) kaster ut tre styremedlemmer i Entra, og lar styreleder Siri Hatlen fortsette. Det er dårlig nytt for Rune Olsø.

- Jeg er trygg på at vi nå legger fram den rette løsningen, sier settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV).

Etter en ekstraordinær generalforsamling i går bestemte han at leder og nestleder i Entra-styret blir sittende, mens de tre som utgjorde flertallet da styret ansatte Rune Olsø som konsernsjef, går ut. Dermed kan styret komme til å skifte ut Olsø som administrerende direktør, dersom styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland får viljen sin.

Utskiftninger

Det har stormet rundt det statlige eiendomsselskapet Entra etter at tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti, Rune Olsø, ble valgt til ny administrerende direktør 26. september. Olsø er en venn av næringsminister Trond Giske (Ap), som har erklært seg inhabil i saken.

Styret i Entra var delt - fire mot tre - om ansettelsen av Olsø. Blant dem som stemte mot ansettelsen var styreleder Hatlen og nestleder Mæland. Av de fire som «kuppet» styremøtet og fikk valgt Olsø, var eiendomsinvestoren Ketil Fjerdingen sentral. Olsø og Fjerdingen har pleiet sosial omgang, og var blant annet på hyttetur sammen.

Nå kastes Fjerdingen fra styret av Solhjell. Også Ida Helliesen og Ottar Brage Guttelvik blir skiftet ut.

Roser styreleder

Inn kommer tidligere konserndirektør i Ferd, Arthur Sletteberg, tidligere leder for Rieber & Søns norske virksomhet, Ingrid Tjøsvold, og administrerende direktør i Ewos Group, Kjell Bjordal. Målet er å skape ro rundt selskapet.

- Styret trenger en ny dynamikk, samtidig som vi holder på kompetanse og sikrer kontinuitet, sier Solhjell.

SV-politikeren mener både Hatlen og Mæland har ledet styret på en kompetent og korrekt måte, og lar de to fortsette.

Lavere lønn

Rune Olsø er forespeilet en lønn på 4,2 millioner kroner (inkludert bonus) i Entra. Opposisjonen har reagert på at det statlige eiendomsselskapet ligger i toppen på lønnsstigen, og at lederlønningene i staten har vært for høye.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Trond Giske har forsøkt å dempe lederlønningene ved å understreke at statens retningslinjer skal følges - det vil si at lønnen er «konkurransedyktig, men ikke lønnsledende».

Solhjell lar det nå være opp til styret å bestemme lønnen til Olsø, men påpeker at den skal ligge klart innenfor statens retningslinjer for lederlønn. Han lar det også være opp til styret om Olsø er riktig mann til å lede selskapet videre. Han understreker at det er styrets oppgave å ansette direktør, og at han ikke vil blande seg inn i den omstridte ansettelsen.

Olsø selv ville i går ikke si noe om sin stilling. Det opplyser fungerende kommunikasjonsdirektør Knut Ekern til NTB.

Styreleder Siri Hatlen besvarte ikke Dagsavisens henvendelser i går.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen