Flommen i elva Opo gjorde stor skade på flere hus i Odda under flommen på Vestlandet i høst. FOTO: NTB SCANPIX

Urovekkende varmerekord

Norge opplevde det varmeste været på over 100 år i fjor, og Meteorologisk institutt mener det bare vil bli varmere i årene framover.

I 2014 var temperaturen i Norge 2,23 grader over normalen, det varmeste siden målingene startet for over hundre år siden. Det kom fram da Meteorologisk institutt i går gjorde opp status for klimaet i Norge i fjor. Den forrige rekorden fra 2011 ble slått med 0,4 grader.

- Det er helt ekstremt. Det er sjelden vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

 

Ekstremvær

De høye temperaturene bidro også til mange ekstreme værhendelser: Vi opplevde den tørreste januarmåneden på over 100 år, og det var en viktig medvirkende årsak til de omfattende brannene i Lærdal, Flatanger og på Frøya.

Flere steder ble det satt nedbørsrekorder. I hovedstaden regnet det utrolige 44 millimeter på én time i juni. På Vestlandet ble hus og gater vasket vekk da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager i oktober. Flere tilfeller av ekstremvær gjennom året, skypumper på Sørlandet og rekordstore snøfall på fjellet hører også med til bildet.

Klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt sier 2014-været bekymrer.

- Økningen i ekstremvær og flommer har sammenheng med temperaturøkningen. 2014-været går inn i en trend med stadig høyere temperaturer, og vi frykter for flere ekstreme værhendelser med denne utviklingen, sier hun.

Mer regn og mer intenst regn, flere flommer, overvann, ras og et høyere havnivå, er blant konsekvensene forskerne ser for Norge ved denne utviklingen.

 

- Menneskeskapt

Forskerne ved Meteorologisk institutt er overbevist om at temperaturendringene er menneskeskapte.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, var til stede under presentasjonen. Han sier presentasjonen gjorde inntrykk.

- Vi kjente til det meste fra før, men det å se prognosene for hvordan været blir i framtida, det gjør et veldig sterkt inntrykk også på oss. Vi er en nasjon av folk som er veldig glade i å gå på ski, men det er kanskje først og fremst rulleski vi skal ta fram i årene som kommer, sier han.

 

Krever handling

Ifølge prognosene står Norges framtid som skinasjon i fare. Snødybden har allerede avtatt i kysten og i lavlandet, og denne utviklingen vil bare akselerere i årene framover. Snøsesongen vil også bli kortere over hele landet.

- Nå må politikerne handle. Regjeringen er nødt til å komme med en ambisiøs klimapolitikk, ikke bare i ord, som vi har sett så langt, men også i handling, sier Haltbrekken.

Også verden som helhet har opplevd et varmt år, men om 2014 blir tidenes varmeste på global basis, eller om året havner på en andre- eller tredjeplass, vil først bli klart i løpet av de neste ukene. (NTB)