HUK, MARS 2016: – Ikke noe gåsehud her, forsikrer Bent Ludvig Borgen. Tirsdag solte han seg i timevis på Huk. Flere ganger badet han også, i likhet med en god del andre. FOTO: MIMSY MØLLER

Urolig velvære i mildværet

Farvel ski, velkommen badebukse og bikini! Trenden er klar: mars måned blir stadig varmere.

 

Selv om Norge snart tar påskeferie, har ikke sola ligget på latsiden de seneste dagene. Den har gått til nådeløst angrep på de siste restene av vintersnøen i store deler av landet, og lokket mange til å kaste jakka og mer til.

Les også: Urovekkende varmerekord

– Foruroligende

Tirsdag innledet Bent Ludvig Borgen badesesongen på Huk, ytterst på Bygdøy i Oslo, med å tilbringe flere timer i sola mellom turene ut i vannet.

– Det er som i midten av mai, konstaterer han.

– Hva synes du om det?

– Det er litt foruroligende, men jeg prøver å ikke tenke for mye på det. Det ødelegger kosen med å være her.

På Geilo, nær 800 meter over havet, ble det registrert 13 varmegrader mandag. Aller varmest var det på Kongsberg med 17,3 grader.

I Veggli, en times kjøring fra Kongsberg, var det nesten like varmt, kan hytteeierne Else Marit og Helge Kjuus opplyse.

– Det var 16,5 grader, forteller førstnevnte.

– Hva synes du om det?

– Jeg blir redd for framtiden, for verden våre etterkommere skal leve i.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Langt over normalen

Så langt i mars ligger middeltemperaturen cirka 3 grader over normalen i Oslo.

Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim ligger alle mellom 1 og 2 grader over normalen. Bodø og Tromsø ligger 3,5 grader over normalen, og Karasjok ligger mer enn 6 grader over normalen.

– Årets mars har startet mildt, konstaterer klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Det betyr likevel ikke at mars 2016 er et unntak i nyere tid.

– Vi ser en trend. Fire av de fem mildeste mars-månedene vi har registrert, har forekommet siden 2007, forteller Mamen.

I måneden som topper så langt, i mars 2012, lå middeltemperaturen for Norge mer enn 4 grader over normaltemperaturen på – 4,6 grader.

Innebakt i det tallet ligger også en ny varmerekord, til erstatning for en nær 70 år gammel rekord.

– 27. mars 2012 hadde vi ekstrem varme. Landvik ved Grimstad registrerte da 23,1 grader. Rekorden som ble slått var satt i Bergen 25. mars 1945, og lød på 19,8 grader, opplyser Mamen.

Les også: Ny varmerekord i april

– Våren spiser av vinteren

– Hvor lenge blir varmerekorden fra mars 2012 stående?

– Det er umulig å si. Trenden er at våren blir mildere, men hvert femte til tiende år har vi også kaldere marsmåneder enn normalt. 1. påskedag 2008 ble det målt – 13 grader på Blindern. Det er seneste dato om våren for årets laveste temperatur, svarer Mamen.

– Man skulle tro at den laveste temperaturen blir målt tidlig i mars, men påfallende ofte er den blitt registrert sent i måneden, særlg i milde vintre, fortsetter han.

Også når det gjelder årets mars, kan det bli kaldere etter hvert. Varslene tyder iallfall på at det kan bli en kald påske for Nord-Norges del.

– Vi definerer mars som den første vårmåneden, men i Nord-Norge fortsetter vinteren i både mars og april, og i Finnmark er juni nærmest en vårmåned, sier Mamen.

– Så om det fortsatt er skiføre i mars avgjøres i stadig større grad av hvor i landet du befinner deg?

– Ja, i høyereliggende områder vil det fortsatt være kaldt nok. I lavlandet må vi regne med at skisesongen blir kortere. Vi har allerede områder hvor det per definisjon ikke er vinter, fordi middeltemperaturen er over 0 grader selv i den kaldeste måneden. Slike områder har vi langs kysten fra Lindesnes helt opp til Røst.

Samtidig som trenden viser at mars blir varmere, registrerer Meteorologisk institutt også stadig oftere høye temperaturer i andre av årets tidlige måneder.

– Våren spiser av vinteren. Vi har eksempler på uvanlig høy varme også i februar de siste årene. I 2012 ble det målt 17 grader i slutten av måneden. I april har vi hatt episoder med uvanlig varme bl.a. i 2007, 2011, 2014 og 2015, forteller Mamen.

Les også: Slik blir Norge i 2100

– Kunne ventet en måned

Ute på Huk delte Bent Ludvig Borgen sola og badevannet med flere andre. Atter andre testet fiskelykken.

– Våren kunne godt ha ventet enda en måned med å komme, hvis varmen i dag skyldes klimaproblemene, sier en av hobbyfiskerne, Krister Railo.

– På en dag som denne er det nok vanskelig for mange å forstå konsekvensene. Det er bare varmt og deilig, sier fiskekompis Gunnar Augland.

– Men det som er i ferd med å skje, er dramatisk.