Innenriks

Uroen i Entra fortsetter

Styret i Entra skal ikke ha kjent til Rune Olsøs nære bånd til styremedlemmet som stemte han fram til sjefsjobben.

Ifølge kilder NTB har vært i kontakt med, var ikke Entra-styret klar over styremedlem Ketil Fjerdingens forhold til Olsø da styret ansatte ham med fire mot tre stemmer. Det øvrige styret fikk heller ingen informasjon fra Fjerdingen selv om hans eventuelle inhabilitet i ansettelsesprosessen.

Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor. Under styremøtet 26. september i år var Fjerdingen en av dem som stemte for ansettelsen av Olsø. Han skal også ha ringt flere av de andre styremedlemmene i forkant for å overbevise dem om at Olsø var rett mann for jobben.

Vanskelig for Entra

Styreleder i Entra, Siri Hatlen, ønsker ikke å kommentere hvordan vennskapet mellom Olsø og styremedlem Fjerdingen kan ha påvirket ansettelsen. Fjerdingen selv avviser at han er venn med Entras nytilsatte toppsjef. Til NRK har han sagt at han anser Olsø for å være en bekjent, men opplyser samtidig at han var i Olsøs 30-årslag.

- Jeg ser spekulasjonene i media, og synes det er kjedelig for selskapet. Det er Fjerdingen selv om som må redegjøre for sitt forhold til Olsø, sier Hatlen til Dagsavisen.

Hun innrømmer at selskapet er inne i en vanskelig situasjonen, der styret er splittet om ansettelsen av ny administrerende direktør.

- Det er en ytterst krevende situasjon for styret og selskapet, og vi må finne en løsning raskt, sier Hatlen.

En settestatsråd for Giske vil være på plass fredag. Først når det skjer, vil det bli en dialog mellom styret i Entra og Næringsdepartementet.

Kontrollsak

Ansettelsen av Olsø har ført til negative reaksjoner blant opposisjonspolitikere på Stortinget. Frp mener næringsminister Giskes håndtering av saken bør granskes. Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener også at det må tas grep.

- Høyres syn er at det nå er modent for opprydding fra regjeringens side. Vi må få gjenopprettet troverdigheten til selskapet og må få til en ekstraordinær generalforsamling, mener han.

Han mener det er rimelig at kontrollkomiteen har bedt om en redegjørelse.

Olsø får en årslønn på drøyt fire millioner kroner. Flertallet i styret sier de besluttet en maksimalramme for direktørens lønn som var én million kroner lavere enn forgjengerens.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen