Innenriks

- Urimelig av Støre

POPULISME: - Frp er et høyrepopulistisk parti, mener Jonas Gahr Støre (Ap) - Urimelig, mener Torbjørn Røe Isaksen (H). - Avsporing, mener KrFs Knut Arild Hareide.

- Urimelig av Støre

POPULISME: - Frp er et høyrepopulistisk parti, mener Jonas Gahr Støre (Ap) - Urimelig, mener Torbjørn Røe Isaksen (H). - Avsporing, mener KrFs Knut Arild Hareide.

n Espen Løkeland-Stai

- Det er virkelig helt urimelig å sammenligne Frp med Sverigedemokratene eller Nasjonal Front. Det synes jeg er stygt.

Det sier Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen etter at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Dagsavisen slo fast at Frp er del av den høyrepopulistiske partifamilien i Europa. Han mener det er fellestrekk mellom Frp og Sverigedemokratene, Sannfinnene og Dansk Folkeparti, og at det har slektstrekk med Nasjonal Front i Frankrike.

Høyre er det første konservative partiet i Europa som vil regjere med et slikt parti, sier Støre.

Isaksen svarer med å vise til at Ap selv har samarbeidet med Frp i en kommune som Bø i Telemark.

- Det framstår som mildt sagt merkelig dersom Jensen er en norsk Le Pen. Jeg blir faktisk litt skuffet over at Støre tyr til slike argumenter, sier han.

Høyre-representanten mener Frp forstås best i en norsk kontekst.

- Jeg har ikke noe behov for å feste merkelapper på dem, sier han.

- Avsporing

Også KrF-leder Knut Arild Hareide avviser uttalelsene fra Støre.

- Det er en avsporing fra den politiske debatten å begynne å sette upresise merkelapper slik Støre gjør. KrFs tilnærming er på de politiske sakene, sier han.

Hareide går samtidig hardt ut mot forslag fra Frps såkalte bærekraftutvalg.

- Vi tar klar politisk avstand fra forslagene til dette utvalget i Frp som bryter med internasjonale konvensjoner Norge har forpliktet seg på. For KrF er det utelukket å være med på noen endring av flyktningkonvensjonen, opprettelse av mottakssentre i utlandet eller noen av de andre ytterliggående forslagene fra dette utvalget, sier han.

- Rydd i egne rekker

Sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre sier at også hun tar avstand fra forslagene fra Frp, men at hun samtidig reagerer på at Støre opptrer som «en slags moralens vokter over andre partiers politikk».

- Støre er tross alt statsråd for et parti som sørger for at barn som lever i frykt for politiet på asylmottak og sender ut barn som ikke kjenner annet hjemland enn Norge, sier hun og legger til at han bør rydde opp i egne rekker før han gjør seg til overdommer over andre partiers program.

- Men er Frp etter din mening et høyrepopulistisk parti?

- Det er vel ikke tvil om at Frp i langt større grad enn de andre borgerlige partiene er et populistisk parti, det er derfor vi er opptatt av å si at det er stor forskjell på en mørkeblå regjering utgått av Høyre og Frp og en blågrønn regjering utgått av Høyre, KrF og Venstre, sier Melby.

Frp avviser merkelappen Støre klistrer på dem. Frp-nestleder Per Sandberg sa i Dagsavisen i går at de ikke har noe til felles med partiene Støre ramser opp.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen