Hadia Tajik tror ikke disse elevene trenger råd. Men ber alle være oppmerksomme på den siste russefesten.

- Unngå de fulleste jentene

VOLDTEKT: Sexpress kan føre til at noen går over streken, sier Jo (18). Hadia Tajik møter russen før de går den siste festnatta i møte.

Russen lover full fart, fyll og fanteri den siste natta før russetida er slutt. Utenfor Stortinget møter vi en gjeng i rødt og blått lederen for justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap) for å snakke om voldtekt. Det har vært debatt om voldtekt den siste tida på grunn av psykiater Synnøve Brattlies forslag om en gradering av ulike typer voldtekt. I tillegg ble en russejente gjengvoldtatt i Stavanger 7. mai.

 

Er på vakt

Ingen har gjort studier på hvor mange som blir voldtatt i russetida, men omtrent én av tjue norske kvinner svarer i spørreundersøkelser at de er blitt voldtatt før de fylte 18 år. Totalt oppgir cirka én av ti norske kvinner at de er blitt voldtatt. Rundt ni av ti voldtatte kvinner lar være å anmelde forholdet.

Gutta mener det er ekstra stor grunn til å være på vakt den siste natta i russetida.

- Det er jo litt press om at man skal ha sex i russetida. Det kan jo hende at noen kan gå over streken på grunn av det, sier Jo Kallset (18).

Kamilla Sagen Hildre (18) visste ikke at så mange hadde opplevd voldtekt. Hun synes det er skumle tall.

- Det viser hvor viktig det er at vi tar vare på hverandre, sier hun.

Jentene forteller at de alltid har klare avtaler. De skal holde sammen, ikke være alene, og de avtaler alltid hvor de skal møtes om de blir borte fra hverandre.

 

«Nei er nei»

Hadia Tajik mener det viktigste er at russen har et bevisst forhold til voldtekt.

- Min erfaring er at ikke alle er klare over at det ikke trenger å være vold eller trusler for at noe skal være voldtekt. Det holder at personen ikke vil, sier Tajik.

Den siste tida har hun tatt sterkt til orde for at man ikke bør gradere voldtekter. Et nei er et nei, mener hun.

De fleste rød- og blåkledde er enig med henne - og synes det er bra at hun tar opp temaet.

- Flere går med merker på russedrakta med teksten «nei er nei». Jeg tror slike holdningskampanjer gjør at man tenker seg mer om, sier Stig Harlem Harris (19).

 

Festet ikke hardt

Hadia Tajik gikk selv i rødrussedrakt for 12 år siden. Hun var ikke typen til å feste så hardt, sier hun, men ønsker russen en fantastisk fest i kveld.

- Når det gjelder bevisstgjøring av voldtekt virker det ikke som dere trenger så mye råd, sier Hadia Tajik og ler.

- Men et generelt råd til russegutta er å holde seg unna de fulleste jentene. Hvis du tror hun ikke ville hatt sex med deg hvis hun var edru, så vil hun nok ikke når hun er full heller, sier Tajik.

kristoffer.gaarder.dannevig@dagsavisen.no