Innenriks

Ungt vikaropprør

Unge arbeidstakere ber 
stortingspolitikerne skåne morgendagens ansatte for usikkerhet i arbeidslivet. - Om ikke annet håper jeg politikerne husker at de har familie, venner og bekjente i arbeidslivet, sier Ann Ørjebu.

I går var fagbevegelsen mannsterke utenfor Stortinget. Med rundt 70 faner og flere appellanter demonstrerte LO, Unio og YS mot EUs vikarbyrådirektiv for andre gang på kort tid. Flere lokale LO-avdelinger hadde mobilisert til en markering i vintersola under parolen «Ja til faste ansettelser - veto mot EUs vikarbyrådirektiv», noe som samlet blant annet Freias sjokoladearbeidere, Norsk Transportarbeiderforbund og Sykehjemsetatens fagforening.

Bekymret for framtida

- Når vi nå har bikket én million motstandere synes jeg de på Stortinget bør åpne øynene. Alle kan bli omvendt til fornuft. Jeg tror Ap er redde for å virke svake hvis de endrer mening, men de er ikke svake hvis de hører på innbyggerne i Norge, sier Ann Ørjebu (24) til Dagsavisen.

Hun og vennen Leiv Martin Green (26) er begge medlemmer i ungdomsorganisasjonen til Industri Energi, og har flydd fra Stavanger for å delta på demonstrasjonen. På Karl Johan har de imidlertid ingen andre enn stortingsløvene å rette kritikken mot, for på Løvebakken var det bare motstandere av direktivet å se. Stortingspolitikerne holdt seg langt unna demonstrasjonen.

- Vi har pratet for døve ører før. Jeg tror politikerne er redde for å bli bua ut, og at de derfor holder seg unna, sier Ørjebu.

Fagungdommen påpeker at de færreste stortingspolitikere har vært en av «gutta på gølvet» med erfaring fra arbeidslivet, og stoler derfor ikke på at disse ser vikarbyrådirektivets negative konsekvenser. Nå ber de Aps stortingsgruppe lytte til framtidas arbeidstakere.

- Om ikke annet håper jeg politikerne husker at de har familie, venner og bekjente i arbeidslivet, sier Ørjebu.

Krever veto

- Vi gir oss aldri. Det eneste positive ved direktivet er at det har skapt en viktig debatt, legger Green til.

Gårsdagens appellanter, de fleste av dem lokale Ap-politikere, krever at også partiets stortingsgruppe sier nei. Synøve Bergan (Ap) fra LO i Trondheim oppfordret makthaverne til å endre kurs.

- Nå er det på tide at Norge bruker reservasjonsretten som EØS-avtalen gir adgang til. Vi vil ha faste ansettelser. Det er dét fagbevegelsen jobber for.

ut mot moderpartiet

Hilde Firmann Fjellså, forslagsstiller til vikarbyrådirektivet i Stavanger Ap og medlem i AUFs sentralstyre, mener det ikke er en skam å snu for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- Ledelsen vår kan ikke innføre en politikk i ensom majestet som regjeringskollegaene, AUF og 1,3 millioner arbeidstakere er imot. Det vil være ytterst merkelig å presse dette gjennom med støtte fra de borgerlige. Du vet at kvelden er slutt når du sitter igjen på nachspiel med dine verste fiender, og vennene dine har gått hjem. Jens og Helga, vi er vennene deres, Gjør oss én tjeneste: Ta vennene deres på alvor, sa hun i sin appell til stor jubel fra de oppmøtte.

- Tror du grasrotas motstand kan endre meningen til stortingspolitikerne og stanse direktivet?

- Det vi kjemper for først og fremst er en utsettelse. Vi er ikke alene, dette er ingen liten grasrot. Ap er mer enn bare stortingsgruppa, svarer Fjellså.

- Blir dere tatt på alvor?

- Vel, når vi får høre at «dette er folkeopplysning» og «vi må ta debatten, men det spiller ingen rolle» er ikke det de beste reaksjonene akkurat. Men vi gir oss ikke.

Mer fra Dagsavisen