Innenriks

Unge Venstre vil bruke Frp-exit til å skrote oljenæringens gullordning

– Vi har drukket oss dritings på olje de siste 50 årene. Nå må vi starte avvenningen, sier Sondre Hansmark. Kommer ikke på tale, svarer Frp.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark øyner muligheten til å få gjennomslag for flere oljekrav nå som Frp har forlatt regjeringen. Fremst blant disse er å stramme kraftig inn på oljeskattesystemet.

Staten kan ikke fortsette å kaste penger etter oljenæringen, mener han.

– Vi bruker milliarder av kroner hvert år på å sponse oljeleting i en tid der vi må bli mindre avhengige av olje. Vi har drukket oss dritings på olje de siste 50 årene. Nå må vi starte avvenningen, sier Hansmark.

Ungdomspartilederen vil i første omgang bli kvitt oljebransjens gullordning, den såkalte leterefusjonsordningen. Den gir oljeselskapene et skattefradrag for kostnadene forbundet med å lete etter olje. I 2018 fikk 21 selskaper refundert 3,4 milliarder kroner gjennom denne ordningen.

Saken fortsetter under bildet. 

Gardermoen  20190117.
Unge Venstres leder Sondre Hansmark før landstyremøte for å ta stilling til den fremforhandlede regjeringsplatfomen på Gardermoen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tar til orde for å gjøre store endringer i oljeskattesystemet nå som Frp er ute av regjering. Foto: NTB Scanpix 

Les også: Rotevatn om tida med Listhaug: – Det var spesielt (+)

– Gambler med skattepenger

Hansmark mener regjeringen med dagens oljeskattesystem risikerer å subsidiere oljefelt som ikke er lønnsomme for fellesskapet, men som kan bli lønnsomme for selskapet som mottar disse subsidiene.

– Det er å gamble med skattebetalernes penger, sier Hansmark.

Som eksempel trekker han fram Goliat-plattformen i Barentshavet.

– Det er verdens nordligste oljefelt, og det er ikke sikkert at staten vil tjene noen penger på det til tross for at vi har subsidiert oljeselskapet som utvinner olje der.

I Hammerfest, som ligger 85 kilometer nordvest for Goliat-plattformen, er oppfatningen en ganske annen. Der mener ordfører Marianne Sivertsen (Ap) at inntektene og jobbene som kom etter utbyggingen av olje- og gassnæringen, har bidratt til å gjenreise byen. Det kan du lese mer om HER.  

Saken fortsetter under bildet. 

Plattform. Olje. Helikopter. Oljeplattform

Ordføreren i Hammerfest, Marianne Næss Sivertsen (Ap), mener Goliat-plattformen har hatt stor betydning for hennes hjemmeby. Foto: Sofie Prestegård 

Det er ikke oljejobbene det handler om, mener Hansmark.

– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker å gi det norske oljeeventyret en lykkelig slutt, men dette handler ikke først og fremst om oljejobbene. Det handler om at vi betaler oljeselskapene milliarder av kroner for å dra riggene sine ut på havet for å lete etter olje. Det vil vi ha en slutt på.

Les også: Barth Eide: – Vi er og forblir det viktigste industripartiet. Det ligger dypt i sjela til Ap

Frp: Spinngal symbolpolitikk

Det kommer ikke på tale, svarer Georg Dale (Frp), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han vil ikke kaste bort en eneste oljedråpe.

– Norsk velferd er bygget på inntektene fra olje og gass. Det å gjøre det vanskeligere å få til lønnsom produksjon på norsk sokkel, vil være tidenes største gavepakke til sjeikene i Midtøsten som står klare til å overta, sier Dale.

Saken fortsetter under bildet. 

Gardermoen  20171104.
Landbruksminister Jon Georg Dale på Landsmøtet i Norsk bonde-og småbrukarlag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frps Jon Georg Dale har lite til overs for Unge Venstres oljeforslag. Foto: NTB Scanpix 

Han kaller Hansmarks forslag «spinngal symbolpolitikk».

– Hvis Unge venstre får gjennomslag for dette, vil regjeringen i praksis ha skrevet sin egen avskjedssøknad, sier Dale.

Ifølge eks-ministeren er oljeskattesystemet en forutsetning for at det skal være lukrativt å lete på norsk sokkel.

Summen av overskuddet fra olje og gass og avkastningen det har gitt oss, er det som holder hjulene i Norge i gang. Det er det Unge Venstre nå kødder med. Jeg tar det for gitt at regjeringen umiddelbart slår ned på dette, sier Dale.

Les også: Obama-rådgiver advarer mot norsk olje-subsidiering 

Tror Høyre og Ap er på glid 

Venstre, som har sittet med klima- og miljøministeren siden partiet gikk i regjering i 2018, har tidligere prøvd å presse gjennom endringer i oljenæringens skattefordeler – uten hell. Det var blant annet et sentralt krav for Venstre å få skrotet leterefusjonsordningen i forhandlingene om Granavolden-plattformen med Frp, Høyre og KrF. Det gikk som kjent ikke.

Også i Arbeiderpartiet er dette et betent tema. Da Aps miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide i fjor tok til orde for å diskutere hvor stor risiko staten bør bære for oljeleting, var Ap-leder Jonas Gahr Støre raskt ute med å avfeie at Ap ønsker å utfordre leterefusjonsordningen.

Hansmark har likevel ikke mistet håpet. Han mener både Høyre og Arbeiderpartiet er på glid.

– Vi har fått en grønnere regjering uten Frp, som var vanskelige å rikke på oljespørsmålet. Nå ser vi en bevegelse i Høyre hvor de er villige til å ta diskusjonen om å verne områder for oljeboring. Det samme ser vi Arbeiderpartiet, sier Hansmark.

Han erkjenner imidlertid at det kan bli en bratt motbakke. Derfor må klimapartiene gå foran, mener Hansmark.

– Vi kan ikke vente på at Høyre og Arbeiderpartiet drar beina etter seg i dette spørsmålet. Vi vet at flertallet på Stortinget vil pøse på med subsidier og at de små klimapartiene mener det motsatte. Derfor er det vi som må tvinge gjennom endringer.

Les også: Kolberg har en plan for hvordan Ap kan ta makten fra Solberg i 2021. Den inkluderer MDG (+)

Trygg på at Venstre vinner kampen om iskanten

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har flere vanskelige saker å stri med denne våren. En av dem er spørsmålet om hvor den såkalte iskantsonen skal ligge. Det vil ha betydning for hvor langt nord i Barentshavet oljeselskapene skal få lov til å lete etter olje. Som Dagsavisen skrev lørdag, mener en av våre fremste polarforskere at et oljesøl i disse områdene vil kunne få katastrofale følger.

Saken fortsetter under bildet. 

Sveinung Rotevatn. Jurist, politiker (V) og klima- og miljøminister i Erna Solbergs regjering. Klima- og miljødepartementet.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har forvaltningsplanen for Barentshavet, som iskanten er en del av, på sitt bord. Foto: Mimsy Møller 

Også her står Venstre og Frp steilt mot hverandre. Mens Venstre og ungdomspartiet vil flytte iskantsonen lenger sør og altså verne større deler av Barentshavet, vil Frp ha en såkalt «dynamisk» løsning – det vil si at iskantsonen går der det til enhver tid er isfritt. Verken Høyre eller Arbeiderpartiet har landet på hva de mener om saken enda.

Hansmark føler seg likevel trygg på at Høyre vil lytte til Venstre.

– Jeg er trygg på at Høyre kommer til å flytte iskanten lenger sør. Så er jeg spent på forhandlingene i regjeringen, som vil bestemme hvor langt sør den skal trekkes, sier Hansmark og legger til:

Det er uansett ikke aktuelt for oss å sitte i en regjering som vil lete etter mer olje i Barentshavet.

Les også: – Alle vi som bor her er en del av storpolitikken (DA+)

Mer fra Dagsavisen