Innenriks

Unge og organiserte

Sviktende oljeinntekter, større arbeidsløshet og et generelt urolig arbeidsmarked har fått unge arbeidstakere til å strømme til fagforeningene.

Bilde 1 av 2

– Det var det første jeg fikk beskjed om da jeg startet her. For organisert måtte man være. Det var bare noe man prioriterte, forteller industrimekanikerlærling Malin Victoria Bråthen (23).

Hun har snart vært i verkstedet hos Aker Subsea på Tranby i Lier i to år og skal avlegge fagprøve i juni.

Streik – en vekker

Med bakgrunn fra militæret har Malin flere mulige retninger å velge mellom i arbeidslivet, men hun håper å kunne bli der hun er – til tross for nedgangstidene i oljebransjen.

– Vi er veldig få jenter i verkstedet, men jeg stortrives – og arbeidsmiljøet er supert, sier hun.

I LO har antallet unge medlemmer under 30 år økt fra 125.000 til 133.000 bare siden 2013. Ungdomsrådsgiver i LO Buskerud Eivind Knudsen tror en endring er i emning.

– Det er utvilsomt større oppslutning blant dagens unge arbeidstakere. Det er også flere som vil bidra som tillitsvalgte.

Knudsen tror den økende arbeidsløsheten bidrar til at flere unge innser at det lønner seg å ha en organisasjon i ryggen.

– Med streik i hoteller og restauranter, der det jobber mange unge og uorganiserte, blir det enda mer synlig hvordan disse yrkesgruppene er blitt hengende etter både med hensyn til arbeidsvilkår og lønn, forklarer han.

Sterke sammen

Enayat Aryan (24) kom til Norge for åtte år siden, som enslig, mindreårig flyktning fra Afghanistan. I dag er han CNC-operator (computer numerical control) hos Aker Solutions. I likhet med Malin betaler han sin fagforeningskontingent med glede.

– Det er klart vi står sterkere sammen, konstaterer Enayat.

Han tror ikke den økte fagforeningsinteressen skyldes oljekrisen alene. Med en organisasjonsgrad på 98 prosent ser de Aker-ansatte at det virker i praksis.

– Her har vi i alle år hatt høy organisasjonsgrad, men sånn er det ikke overalt. Særlig ikke etter midten av 90-tallet. Men nå ser vi økende oppslutning igjen. Det skyldes nok både de blåblå, offensiv holdning fra NHO og at folk ikke lenger kan ta jobbene sine for gitt, mener klubbleder Arne Rødby.

Han synes det er på høy tid at flere innser hvordan velferdsstaten er avhengig av velfungerende fagforbund, om samfunnet er aldri så endret siden «alle» jobbet i industrien.

Unngått nedbemanning

– Der vi tidligere diskuterte politikk i lunsjen, sitter alle nå bøyd over hver sin mobiltelefon. Folk snakker om hytta og helgen – og betaler seg ut av dugnader, sukker klubblederen.

At de unges organiseringsvilje er vekket, kan komme godt med. Foreløpig har verkstedet på Tranby unngått nedbemanning, takket være en god ordrereserve.

– Men vi er avhengige av å få inn flere kontrakter snart, om hjulene skal holdes i gang, fastslår Rødby.

Les også: Disse er den nye røde vinen

Mer fra Dagsavisen