Innenriks

Ungdommen vil på tinget

En rekke ungdomspolitikere kjemper nå om å kapre en plass på Stortinget til neste år. Det blir ikke smertefritt.

Bilde 1 av 4

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Det tegner seg til å bli en knallhard kamp om førsteplassen på Hedmark Høyres liste til stortingsvalget i 2017. Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise utfordrer stortingsrepresentant Gunnar Gundersen til kamp.

– Jeg har et engasjement for Høyre og for hjemfylket mitt. Jeg har vært heltidspolitiker i to år som leder av Unge Høyre. Nå vil jeg ta engasjementet inn på Stortinget, sier Tonning Riise.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

For ung

Gundersen, som har sittet 12 år på Stortinget, gir seg ikke uten kamp. Til Dagsavisen sier Gundersen at han mener det vil være nærmest umulig å kombinere stortingsvervet med å være Unge Høyre-leder. Han mener dessuten det er for tidlig for Tonning Riise.

– Jeg mener jeg er best skikket til å gjøre denne jobben, hvor man bør ha noe erfaring fra utenfor politikken også, sier Gundersen som også har vært selvstendig næringdrivende.

Tonning Riise understreker at det høsten 2017 bare er litt over et halvår til han er ferdig som ungdomspartileder.

– Ine Eriksen Søreide satt på Stortinget i tre av fire år hun var leder for Unge Høyre. Jeg tror ingen mente det var negativt.

På kritikken om å være for ung, svarer Riise slik:

– Hvis jeg var 18–19 år hadde jeg skjønt det, men jeg nærmer meg 30 år. Jeg er ikke så ung. Men den viktigste vurderingen bør være hva jeg har gjort for Høyre i Hedmark de siste 10–11 årene, sier han.

Les også: KrFU-leder på topp

KrFU-leder for konkurranse

Riise er ikke den eneste ungdomsparti-lederen som forsøker å komme inn på Stortinget.

KrFU-leder Ida Lindtveit forsøker seg på 1.-plassen på KrFs stortingsliste i Akershus, hvor hun også er innstilt av nominasjonskomiteen, men møter nå konkurranse fra fylkesleder Ingunn E. Ulfsten.

– Ida er en dyktig politiker. Bakgrunnen for at jeg vil utfordre henne på nominasjonsmøtet er at flest lokallag har spilt inn meg til førsteplassen, sier Ulfsten til Dagsavisen.

Lindtveit har følgende kommentar til konkurransen:

– Alle som vil kan benke seg selv på et nominasjonsmøte, men jeg håper likevel Akershus KrF ser hvordan jeg aktivt jobber for å fronte KrFs saker i offentligheten.

Les også: Solhjell og Holmås sier nei til gjenvalg

Vakuumet etter Solhjell

I Akershus vil nylig avgåtte SU-leder Nicholas Wilkinson kjempe om 1.-plassen etter Bård Vegar Solhjell (SV).

– Jeg brenner for at barn og unge skal ha like muligheter. Det får de ikke i dag når vi har 90.000 fattige barn i Norge, sier Wilkinson.

Han vil få konkurranse av Rannveig Andresen som er fylkesleder i Akershus SV.

– Jeg har vært møtende fast representant da Solhjell var statsråd, og føler jeg har mer å bidra med. Det er også fint å ha flere kvinner på tinget, og flere med erfaring utenfor politikken, sier Andresen som er daglig leder av Dixi Ressurssenter mot voldtekt.

Les også: Vest-Agder ønsker ikke Listhaug som listetopp

Mer fra Dagsavisen