Innenriks

Ungdom søker skogens ro

Over halvparten i alderen 16–19 år søker ut i skogen og naturen for å finne fred og ro.

Bilde 1 av 2

Det viser den årlige Barne- og ungdomsundersøkelsen gjennomført av Ipsos. På spørsmålet «Hva liker du best med å være ute i skogen og naturen?», svarer 55 prosent av dem mellom 16 og 19 år «at det er stille og rolig».

– Jeg velger heller å jogge her enn inne, det gir noe mer enn når man springer på tredemølla på Sats. Underlaget er bedre og så er det mye finere. Jeg liker at det er grønt og grus, forteller Hedda Friis Jørgensen (20), som er på joggetur rundt Sognsvann i Oslo.

– En mangelvare

– Undersøkelsen kan tyde på at stillhet er blitt en mangelvare i samfunnet, også blant barn og unge, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

– Fravær av støy er viktig for helsa og livskvaliteten, sier han.

Ifølge Helsedirektoratet har 200.000 personer i Norge problemer med nattesøvnen på grunn av støy. Forskning viser at støy kan gi psykisk stress, og helseplager som muskelspenninger og muskelsmerter. Støy kan også være en medvirkende årsak til høyt blodtrykk og utvikling av hjertesykdom.

– Samtidig bombarderes vi av lyder og synsinntrykk hele dagen, påpeker Heimdal.

– Det er derfor et viktig signal når ungdommen, som vi kanskje forbinder mest med liv, leven og støy, gir uttrykk for at de setter så stor pris på stillheten i naturen, mener han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stressplager

Hedda Friis Jørgensen er opprinnelig fra Haugesund. Etter at hun flyttet til Oslo har hun blitt flinkere til å bruke naturen.

– Jeg jogget ikke så mye da jeg bodde hjemme, sier hun.

Nå er hun ute og jogger to til tre ganger i uka.

– Er det deilig å komme hit?

– Ikke alltid. Trening gir jo mye, men noen ganger er det vanskeligere å komme seg ut døra enn man skulle tro.

– Er du ofte stresset?

– Nå er det jo ferie, men ellers har jeg en stressende hverdag. Jeg er fulltidsstudent, og i tillegg jobber jeg med barn to til tre ettermiddager i uka. Og så har jeg hobbyer og kjæreste, så det blir mye, sier Jørgensen.

– Hvis jeg savner stillheten, oppsøker jeg den, avslutter hun.

Den nye undersøkelsen «Stress og press blant ungdom», utført av Velferdsforskningsinstituttet NOVA på oppdrag fra Helsedirektoratet og Barne- og likestillingsdepartementet, viser at mange unge sliter med stress i hverdagen. I rapporten oppgir 53 prosent av jentene og 26 prosent av guttene på tiende trinn i Oslo at de er «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av psykiske helseplager. Ungdommene knytter symptomene på psykiske helseplager til stress, oftest relatert til skolesituasjonen.

Savner stillhet

Både Dina Lorentzen (17) og Ine Pedersen (18) fra Tromsø, som er en snartur innom Oslo på vei til en festival i Split, ønsker seg mer ro og stillhet.

– Er det noen gang stille i hverdagen?

– Nei, jeg har det kanskje mest rolig når jeg er på jobb, for der får vi ikke lov til å ha på telefonen, svarer Lorentzen.

Pedersen er den av de to som er mest ute i skogen, minst én gang i uka.

– Jeg bruker skogen for å komme meg litt bort. Som regel er jeg enten på løpeturer eller ute med hunden.

Helt stille er det likevel ikke på skogsturene.

– På lengre fjellturer kan jeg skru av telefonen, men når jeg er ute med hunden, hører jeg på musikk, forteller Pedersen.

Begge synes hverdagen er stressende og trekker fram skole som hovedårsaken.

– Det er en stressende hverdag med skole og press. Man må prestere i alt.

Generelt sett er jenter betydelig mer opptatt av at det er stille og rolig enn guttene. 38 prosent av jentene som er omfattet av den nye Ipsos-undersøkelsen, oppgir stillheten og roen som viktigste grunn til å være ute i naturen. 30 prosent av guttene gjør det samme.

Også de yngre aldersgruppene liker at det er stille og fredelig i naturen. Om lag hver fjerde i alderen 12–15 år og hver femte mellom 8 og 11 år svarer dette.

Det er bare én ting barn og unge liker bedre enn stillheten, og det er at de blir glade av å være ute i naturen. Ikke minst gjelder dette de yngste.

Flere unge medlemmer

DNT melder om økning i antall medlemmer, særlig til DNT ung, som er de mellom 13–26 år. Per dags dato har de 36.323 ungdomsmedlemmer, som tilsvarer en økning på 11,2 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

– Friluftsliv er i vinden, det er det ingen tvil om. Bare ta en kikk på sosiale medier. Der blir det delt drøssevis av bilder fra unge og gamle. Alt fra toppturer til blåbærlyngen, eller med fiskestang på fjellet. Våre tall er en tydelig indikator på den økende interessen, og det er helt tydelig at stadig flere ungdommer driver med friluftsliv, skriver Mari Stephansen ved DNT i en e-post til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen