Innenriks

Ungdom røyker mindre hasj

Ungdom både i Norge og Europa bruker mye mindre cannabis enn ved årtusenskiftet.

Utviklingen kommer fram i en brukerundersøkelse som SIRUS Senter for rusforskning presenterte under en konferanse denne uka, skriver Forskning.no.

– De aller fleste undersøkelser på dette feltet viser den samme profilen, altså en klar nedgang etter en topp rundt år 2000, fortalte SIRUS-forsker Astrid Skretting.

Halvering

Rundt 20 prosent av de norske 15-20-åringene som ble spurt i år 2000, hadde forsøkt cannabis i en eller annen form, mens tallet så vidt lå over 10 prosent i 2008.

Forskeren understreker imidlertid at tallene ikke umiddelbart skal godtas som sannhet. Bakgrunnen er blant annet at svarprosenten på undersøkelsene, som er foretatt per post blant ungdom mellom 15 og 30 år, har gått kraftig ned. Likevel mener Skretting at det uten tvil er snakk om en nedgang.

– Det er etter hvert ganske mange undersøkelser, nasjonale så vel som internasjonale, som peker i samme retning. Det gjør at vi velger å tro at det er noe hold i disse dataene, sier hun.

Ingen forklaring

Skretting har ingen forklaring på nedgangen.

– Men vi ser jo den samme trenden for nesten alle rusmidler, også for alkohol. Det er ikke slik at forbruket av noen av disse stoffene bare vokser inn i himmelen. Så kanskje er ikke ungdommen nødvendigvis så ille som alle skal ha det til, sier forskeren.

Undersøkelsen er ikke gjennomført siden 2008 – på grunn av den lave svarprosenten – men SIRUS håper at et samarbeid med Statistisk sentralbyrå skal få opp svarprosenten når undersøkelsen i disse dager sendes ut på nytt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen