Innenriks

Ungdom har ulovlige bilder

Politiet etterforsker stadig flere saker med seksualiserte bilder av unge under 18 år. Men møter liten forståelse hos ungdommen.

Se klippet fra NRK-serien «Skam» – hvor Noora forklarer broren til William at han gjør noe veldig ulovlig – i vinduet over.

– Forståelsen for at dette er straffbart, er liten hos de unge, sier Anne Merete Ansok ved forebyggende på Majorstua politistasjon i Oslo.

Hun mener unge reflekterer lite over sine egne bidrag til at seksualiserte bilder spres.

NRKs Skam

I en episode av NRK-serien «Skam» forklarer 17 år gamle Noora til sin overgriper at det er straffbart at han har seksualiserte bilder av henne på telefonen. Sekvensen er sett og delt tusenvis av ganger og har skapt mye debatt på sosiale medier. Kripos berømmer scenen fordi den gir ungdommen viktig informasjon. Også Ansok mener det er viktig å nå ut med informasjon.

– De fleste unge vi møter, forstår at å være i besittelse av narkotika er straffbart. Men de skjønner ikke når de har straffbart materiale på smarttelefonen, forklarer Ansok.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nye temaer

Ansok underviser ungdom om straff og konsekvens og ser at det stadig er nye temaer de må ta opp.

– Det er ingen menneskerett å stå og filme noen som holder på med noe seksuelt, det kan faktisk være straffbart, understreker Ansok.

Hun tror dagens unge, som er oppvokst med at foreldre tar bilder og dokumenterer alt fra bleieskift til tannfelling, i mindre grad reagerer på at de filmes i utsatte situasjoner av venner.

– Så opplever de at bildene får utrolige konsekvenser. Bildene deles videre, og de får et dårlig rykte selv om de kanskje ikke har gjort noe annet enn å sitte og kysse på en gutt.

Politiet er også bekymret over mørketallene.

– Mange tør ikke si fra, det er skambelagt å bli utsatt for sånt. De aller fleste sliter med å gå til mor og far og fortelle at de først har filmet seg selv naken og delt med venner, som deretter har delt med andre. Vi ønsker at ungdom må bli mer bevisste på dette, og unngå å havne i slike situasjoner.

Les også: Gry Cecilie Rustad forsker på «Skam»

Fire saker

Politiet i Asker og Bærum har i år registrert fire saker med personer under 18 år der det er filmet seksualisert aktivitet og delt i sosiale medier.

– Inntrykket er at dette ikke er uvanlig, men bare er toppen av isfjellet, og at dette har foregått over lengre tid. Ungdommen er ukjent med at det er straffbart og at det anses som spredning og fremstilling av overgrep mot barn, forklarer Ole Magnus Jensen, forebyggende koordinator ved politiet i Asker og Bærum.

– Barn har et behov for et særskilt vern mot at seksualiserte bilder av dem spres. Alle kan tenke seg hvordan det er for et barn å vite at slike bilder spres i eget miljø og at ukjente kan ha nakenbilder av dem.

– Må tas på alvor

– Risikoen for at overgriperne fortsetter å misbruke andre øker dersom de slipper unna uten straff.

Det sier Lisa Arntzen, kommunikasjonsansvarlig for Dixi ressurssenter. Hun mener slike saker må tas på alvor.

– Det er svært viktig at politiet reagerer. Det er en alvorlig kriminell handling som kan få store konsekvenser for den utsatte. Å spre slike bilder eller videoer er som et dobbelt overgrep; først blir de utsatt for et fysisk overgrep, for så å måtte leve med at andre kan se hva som har blitt gjort mot dem, sier Arntzen.

Hun har vært i kontakt med flere ofre for dette, og noen sliter lenge fordi de ikke vet om eller når bildene igjen dukker opp.

– En stor andel av dem som begår nettrelaterte overgrep begår også fysiske overgrep. Klarer politiet greier å stoppe dem tidlig, kan nye overgrep forebygges, håper Arntzen.

Fikk du med deg denne? «Skam»-tyveriet: «Det fins ikke lenger lukkede dører til gutte- og jenterommene»

Mer fra Dagsavisen