Innenriks

- UNE driver psykisk terror

NEDA-SAKEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller UNEs nye utvisningsvedtak mot Neda og familien for «psykisk terror». Venstre og KrF mener vedtaket er beklagelig, men vil ikke kritisere nemnda.

UNEs nye utvisningsvedtak mot familien vekket store politiske reaksjoner. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig i sin kritikk av Utlendingsnemnda.

- Vi har et asylsystem hvor barn hentes midt på natta og domstolene settes til side når myndighetene finner det for godt. Hadde dette skjedd i andre land, ville vi kalt det psykisk terror, skriver Moxnes i en pressemelding.

Vil ha asyldomstol

- Enda en gang har enkeltpersoner i UNE opptrådt som eneveldige dommere som verken tar hensyn til norsk rettsoppfatning eller internasjonale konvensjoner. Oslo tingrett har opphevet UNEs utvisningsvedtak av Neda Ibrahim, men likevel står UNE på sitt, fortsetter han videre. Rødt-lederen mener UNE må erstattes med en asyldomstol.

- Vi må få slutt på at barn blir kasteballer i asylsystemet, slik Neda har blitt. Inntil en slik ny asyldomstol er etablert, må Neda og lignende saker fryses og Neda med familie må få vende tilbake til Norge og Sandnes.

SV-leder Audun Lysbakken var også svært skuffet over UNEs vedtak, slik han ga uttrykk for på Twitter:

- Ti års opphold i Norge må da trumfe innvandringspolitiske hensyn, skriver Lysbakken.

Endring før jul

UNE sier til NRK at vedtak er i tråd med både norsk rettspraksis og politiske føringer.

Kristelig Folkeparti og Venstre er uenige i UNEs nye utvisningsvedtak, men vil ikke kritisere nemnda.

- Jeg er svært uenig i vedtaket. Dette er sterkt beklagelig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

- UNE følger reglene. Nå ligger ansvaret hos oss politikere for å endre forskriftene, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal.

Under høstens regjeringsforhandlinger fikk de to partiene kjempet igjennom et prinsipp om at flere asylbarn skal få opphold, og at praksisen skal bli mer skjønnsbasert.

Nå er prosessen med å få endret regelverket godt i gang, opplyser Skei Grande til NTB.

- Vi håper å ha det klart før jul, sier hun.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen