Politikk

Under hardt EU-press

NORGE OG EU: Opposisjonen steiler over at den nye regjeringen kan gi etter for EU-reglene for ost, post og bank. - Ikke noe mål å irritere EU, sier Europa-minister Vidar Helgesen (H).

- Vi ser en ny, underdanig tone fra den nye regjeringen. Den tilpasser seg i større grad EUs politikk og står ikke opp for norske interesser, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

I går var det debatt på Stortinget om Norges forhold til EU. Den rødgrønne opposisjonen er bekymret for at den nye regjeringen dilter etter EU i flere spørsmål og advarer mot knefall for Brussel når det gjelder regler for ost, post og bank.

Ostetull

Den siste tida har det stormet rundt den nye regjeringens Europa-politikk. Solberg-regjeringen har fått en egen Europa-minister i Vidar Helgesen (H), som særlig har ansvar for EØS-saker og forholdet til EU.

Etter at Helgesen reiste til Brussel og kunngjorde at regjeringen ønsker å fjerne ostetollen - uten at han hadde et parlamentarisk flertall for det fra Stortinget i ryggen - har regjeringen fått kritikk fra flere hold.

- Helgesen må ikke bli en tilpasningsminister, men stå opp for norske interesser, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen mener det er bekymringsverdig at regjeringen varsler endringer i ostetollen uten å sikre seg flertall fra Venstre.

Bankgarantier på spill

Men ostetollen er ikke den eneste konfliktsaken hvor regjeringen har varslet at det kan komme endringer.

EUs tredje postdirektiv og bankinnskuddsgarantiordningen er andre saker hvor de blåblå godkjenner EUs regelverk.

Med dagens garantiordning sikrer staten forbrukeres bankinnskudd opptil to millioner kroner. I EU er det kun garantier for vel 800.000 kroner (100.000 euro). Regjeringen har vært tydelig på at den vil beholde den norske ordningen, men Helgesen sier den også diskuterer en overgangsordning - i så fall kan det bety at norske forbrukere får garantier for mindre av sine sparepenger.

SVs Bård Vegar Solhjell mener Helgesen bør vurdere å bruke reservasjonsretten Norge har i EØS-avtalen for å verne den særnorske garantiordningen.

Postdirektivet åpner for å konkurranseutsette brevpost, noe som kan ramme postgangen og distriktene, påpeker Senterpartiet.

Fjerning av ostetollen vil gi en gjennomsnittlig melkebonde et økonomisk tap på 50.000 kroner i året, ifølge Norges Bondelag.

Vil rive ned tollmurene

Marit Arnstad (Sp) sier hun er forundret over den borgerlige regjeringens forhold til EU.

- De reiser til Brussel og legger seg paddeflate både når det gjelder post og ost. Jeg forventer at de nå vil kjempe for å beholde garantien for bankinnskudd, fordi ordningen er svært positiv for våre forbrukere, sier stortingsrepresentanten.

Statsråd Helgesen avviser at Norge lar seg overkjøre av EU. Han vil sørge for en mer aktiv Europa-politikk gjennom tettere dialog, tidligere involvering i prosesser og utforming av regler og ved å utnytte mer av handlingsrommet i EØS-avtalen.

- Økte tollmurer er det motsatte av hva EØS-avtalen står for, kommenterte han om ostetollen og poengterte:

- Det er ikke noe mål å irritere EU. Jo bedre dialog og jo tidligere vi er med i prosessene, jo bedre er det for norske interesser, sier Vidar Helgesen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

EØS-avtalen

EØS-avtalen gir Norge, Island og Liechtenstein adgang til EUs indre marked samtidig som den gir EU en betydelig rolle i landenes lovgivning.

Dette betyr at Norge må gjennomføre flere regler som EU har utformet. Vi har imidlertid en reservasjonsrett mot nye direktiver - som svært sjelden blir brukt.

Kilde: Dagsavisen og Store norske leksikon

Mer fra Dagsavisen