Situasjonen i Ukraina var den mest omtalte nyhetssaken i norske medier i fjor. Bildet er tatt på en skytebane utenfor Sjitomir 5. januar. FOTO: NTB SCANPIX

Ukraina og IS preget nyhetsbildet 2014

Situasjonen i Ukraina var den nyhetssaken som fikk flest oppslag i norske medier i fjor, viser en undersøkelse. Men det er opprørsgruppa IS som har opprørt flest.

Norske medier hadde hele 82.329 oppslag om Ukraina i løpet av året, viser en ny undersøkelse. Den er utført av meningsmålingsinstituttet YouGov i samarbeid med medieanalysebyrået Retriever og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene.

Hele året

Kristina Nilsen, som er kunde- og analysesjef i Retriever, mener den konstante spenningen i Ukraina gjennom året fører til at saken ligger øverst på listen over omtalte temaer, med 30.000 flere oppslag enn nummer to, som var Sotsji-OL.

I Ukraina har stadig nye momenter kommet til, påpeker hun,

– Først var det avsettelsen av president Viktor Janukovitsj, deretter Russlands inntog på Krim og etter det har spenningen økt med gjentatte framstøt fra russiske separatister, sier Nilsen.

YouGov har spurt folk hvordan de har reagert på de 15 mest omtalte nyhetssakene, og 67 prosent sier de er blitt meget trist eller opprørt av hendelsene i Ukraina.

Likevel er det altså Den islamske statens (IS) framferd i Syria og Irak som har gjort mest inntrykk. 84 prosent sier de ble meget opprørt eller trist over saker som handler om gruppa, som er beryktet for sin brutale framferd.

Terrortrussel

Uroen i denne regionen har også fått som følge at trusselen fra islamistiske ekstremister og fremmedkrigere i Europa har økt.

Ifølge undersøkelsen gjorde terrortrusselen i Norge, som ble kjent i fjor sommer, inntrykk på 47 prosent av leserne og seerne. Trusselen havner imidlertid helt nede på 14. plass av de mest omtalte sakene i fjor, med 12.066 omtaler.

Glade av sport

På den andre siden av skalaen har dekningen av grunnlovsjubileet og store sportsbegivenheter gjort nordmenn i godt humør, ifølge undersøkelsen. OL i Sotsji førte til hele 53.560 omtaler i fjor, og er dermed den andre mest omtalte saken. VM i Brasil ligger på femteplass med nesten 31.000 oppslag.

Flest ble glade av fotballarrangementet, til tross for at Norge ikke deltok der. 15 prosent hadde negative reaksjoner til Sotsji-OL. Det kan skyldes negativ oppmerksomhet om korrupsjon og dårlige arbeidsforhold. Dette ble også omtalt i forbindelse med arbeidet med en norsk OL-søknad, som til slutt ble lagt i skuffen.

Fornøyde

Hele åtte av ti er fornøyd med dekningen av de største nyhetssakene i 2014, ifølge undersøkelsen. Mest fornøyd er nordmennene med dekningen av fotball-VM. Bare 5 prosent av de 1.006 spurte var misfornøyd med denne.

Til gjengjeld kommer dekningen av det betente jordbruksoppgjøret dårlig ut. Fire av ti er misfornøyd med denne. (NTB)