Innenriks

- Uklare ansvarsforhold i Regjeringen

Knut Arild Hareide (KrF) mener det er uheldig at ansvaret for sikkerheten er så uavklart innad i regjeringen.

Etter å ha lest de frigitte referatene fra forklaringene som sentrale statsråder har gitt til 22. juli-kommisjonen, reagerer han på flere ting som kommer fram.

Hareide er leder av Stortingets 22. juli-komité, og mener det var klokt av regjeringen å offentliggjøre forklaringene fra fem statsråder og en statssekretær torsdag kveld.

Uavklarte ansvarsforhold

Men Hareide er soleklar på hva han mener de seks forklaringene viser, etter å ha lest alle sammen.

– Det som er helt tydelig når man leser intervjuene, er at det er uavklarte ansvarsforhold i regjeringen. Referatene viser at daværende statsråd Heidi Grande Røys opplyser at deler av sikkerhetsarbeidet er det Statsministerens kontor som har ansvaret for, men ved Statsministerens kontor sitter stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen og mener dette ansvaret ligger hos Fornyings- og administrasjonsdepartementet, sier Hareide til NTB.

– Ingen tar ansvar

Hareide sier det virker som om ingen føler og tar ansvar for sikkerheten til regjeringsbyggene.

– Men kommisjonen er jo tydelig i sin konklusjon: Det er Fornyings- og administrasjonsdepartementet og fornyings- og administrasjonsministeren som har ansvaret. Kommisjonen er krystallklar på det. Men i regjeringen oppleves dette ansvaret som uavklart, og nettopp den type uavklarte ansvarsforhold er meget uheldig, sier Hareide.

Lederen av Stortingets 22. juli-komité sier det virker som det er veldig tette skott mellom departementene, noe som fører til at samarbeidet mellom departementene ikke fungerer som det skal.

– Regjeringen som helhet framstår ikke som god til å jobbe med prosjekter der flere departementer er inne i bildet, såkalt tverrdepartementale prosjekter, sier Hareide.

– Regjeringen ikke svekket

Han synes også det virker som det er tydelige vegger mellom eksempelvis Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet, noe han mener statsråd Grete Faremo bekreftet i sitt svar til kommisjonen.

Etter å ha brukt torsdagskvelden på å lese referatene, er Hareide ikke i tvil om at frigivelsen av referatene styrker 22. juli-kommisjonens rapport.

– Med de referatene som har blitt frigitt nå, er det klart at kommisjonen har gått meget grundig til verks og jobbet meget godt. Etter å ha lest referatene vil jeg si at kommisjonens konklusjoner står enda sterkere enn før, mener KrF-lederen.

Mer krevende

Til tross for kritikken vil han ikke påstå at regjeringen er tydelig svekket.

– Jeg vil ikke nødvendigvis si at regjeringen er svekket, for mye av kritikken har vært kjent tidligere. Men jeg tror nok at spekulasjonene om hva som ble sagt i forklaringene ville vært mye mer krevende å håndtere for regjeringen, dersom referatene ikke ble frigitt, sier Hareide som legger til at referatene vil bli viktige i kontroll- og konstitusjonskomiteens arbeid.

Mer fra Dagsavisen