UDI mener at justisminister Jøran Kallmyrs au pair jobbet ulovlig for familien

UDI mener at en au pair fra Filippinene har arbeidet ulovlig hos justisminister Jøran Kallmyr (Frp). 10. mai måtte hun forlate Norge, ifølge Aftenposten.

– Det kan hende jeg har vurdert regelverket feil, sier Kallmyr til avisen.

Au pairen flyttet inn hos familien Kallmyr i august i fjor, da justisministeren fortsatt jobbet som advokat. Hun fikk avslag på opphold og ble bedt om å forlate landet med én dags frist i mai i år, noe hun gjorde.

Den siste uken er hun blitt varslet om at hun kan bli utvist fra Norge og hele Schengen-området på grunn av ulovlig opphold og arbeid hos justisministeren, ifølge Aftenposten.

UDI har ennå ikke konkludert i utvisningssaken, og det er ennå ikke besluttet om det vil komme reaksjoner overfor vertsfamilien.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Jøran Kallmyr blir justisminister etter Waras avgang

Advokat: – Virker som misforståelse

Au pairens advokat, Ingvild Boe Hornburg, synes saken er litt uforståelig. Hun vil nå sette seg ned og skrive et brev til UDI.

– Dette virker som en stor misforståelse, fordi au pairen har bodd hos familien Kallmyr i påvente av å søke opphold. UDI har lagt til grunn at hun har jobbet, men det har hun ikke, og det har hun heller ikke sagt. Hun var gjest, sier Hornburg til NTB.

– Hva gjorde hun som gjest?

– Barna var i barnehagen. Det var ikke hun som hentet dem. Hun lagde seg egen mat, vasket tøyet. Hun brukte hjemmet, men har ikke forklart at hun jobbet, sier Hornburg.

Les også: Laget egen instruks for noen få IS-krigere (DA+)

Vil trolig ikke tilbake til Norge

Hun forteller at au pairen har sagt at hun har fått opplæring i hvordan det er å være i en norsk familie hjemme hos Kallmyr.

– UDI har tolket dette som hun har utført arbeidsoppgaver som au pair. Jeg kan ikke skjønne at hun har gjort noe som helst galt.

Ifølge advokaten ønsker klienten trolig ikke å komme tilbake til Norge etter den behandlingen hun har fått, men hun kjemper nå for å ikke bli utvist fra hele Schengen-området, slik hun har fått varsel om.

Som justisminister er Kallmyr øverste leder for UDI og for håndheving av utlendingsloven. Kallmyr sier han nå vil ha egen habilitet vurdert når det gjelder egen håndtering av alle spørsmål knyttet til au pair-ordningen.

Statsminister Erna Solberg sier til Aftenposten at hun fortsatt har tillit til Kallmyr.