Innenriks

UD og politiet inn i Syria-saken

SYRIA: UD og politiet jobber nå sammen for å spore opp de to norsk-somaliske søstrene som ifølge faren blir holdt mot sin vilje i Syria. Det skal være vanskelig å få bekreftet de siste opplysningene.

Kontoret til advokat Geir Lippestad var torsdag i kontakt med både UD og Asker og Bærum politidistrikt etter at faren til de to tenåringene hevdet at søstrene ble holdt i Syria mot sin vilje. Advokat Hilde Jorunn Skei Kostveit understreker at hun er godt fornøyd med arbeidet departementet og politiet har igangsatt.

– Jeg oppfatter at de tar denne saken veldig alvorlig. Nå avventer vi først og fremst ytterligere tilbakemelding fra politiet. Vi er i dialog med dem, og jeg oppfatter dialogen som god, sier Kostveit til NTB.

Slik NTB forstår arbeidsdelingen, er det politiet som har det operative ansvaret for saken, mens UD bistår med nødvendige ressurser når politiet ber om det. Asker og Bærum politidistrikt var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag ettermiddag.

Kontaktet familien

De to norsk-somaliske søstrene på 16 og 19 år var tirsdag kveld i kontakt med sin mor og bror i Norge og fortalte at de holdes i Syria mot sin vilje, opplyser faren til NRK. Dette er opplysninger som etter det NTB forstår skal ha vært vanskelig å få bekreftet.

Tenåringenes far er i den tyrkiske grensebyen Antakya for å forsøke å spore opp døtrene og bringe dem hjem til Norge.

– De angrer på det de har gjort og vil hjem, sier faren, som i et intervju med BBC kategorisk avviser å reise hjem uten å ha med seg døtrene.

Faren har hele tiden siden han kom ned til grenseområdet i Tyrkia, trodd at de to jentene ikke hadde kommet seg inn i Syria, men befant seg på den tyrkiske siden av grensen. Jentene har imidlertid fortalt ham at de er i Syria, men at de ikke er sikre på hvor.

UD: – Svært alvorlig

Utenriksdepartementet vurderer saken som svært alvorlig hvis farens opplysninger er korrekte, men pressekontakt Frode Andersen understreker at departementet fortsatt vet lite.

– Hvis dette dreier seg om en kidnapping og at de holdes mot sin vilje i Syria, er dette en svært alvorlig sak, sier Andersen, som bekrefter at UD «er i dialog med politiet».

– Ut over det vil jeg ikke gå i detaljer om hva vi foretar oss, sier han.

Advokat Kostveit bekrefter at advokat Lippestad har vurdert å reise til Tyrkia for å bistå faren på stedet, men sier dette nå er uaktuelt.

Faren skal ha vært i kontakt med Den frie syriske hær, som er dannet av en rekke forskjellige opposisjonsgrupper. Disse skal ha tilbudt ham å få ham over grensen og hjelpe ham med å finne døtrene i Syria. Det stiller han seg positiv til og sier han er villig til å reise inn så fort som mulig. (NTB)

Mer fra Dagsavisen