Innenriks

Uavgjort mellom Erna og Jonas i masete debatt

Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) var jevngode under TV 2s partilederdebatt, mens Audun Lysbakken (SV) sto fram som en ekte leder, ifølge analytikere.

En slitsom og masete debatt der alle politikerne gjorde seg skyldige i å kakle i munnen på hverandre. Det er blant karakteristikkene etter torsdagens partilederdebatt på TV 2 – den nest siste før valget mandag.

– Jeg lurer på når politikerne skal forstå at det å snakke så mye i munnen på hverandre, er utrolig slitsomt å høre på. Det var nærmest behagelig å se reklamepausen, og når jeg som er over gjennomsnittet interessert i politikk synes det, lurer jeg på hva vanlige folk får ut av disse debattene, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til NTB.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande kalte debatten «et utrolig kaklekor», ifølge Nettavisen.

Marthinsen mener ingen av politikerne utmerket seg veldig eller falt helt gjennom i debatten, men trekker fram SV-leder Audun Lysbakken på den positive siden.

– Han får ikke sagt så veldig mye, men det han sier om forskjeller er bra, og han har selvtillit og synes å være i farta, mener Marthinsen.

Les også: Lysbakken: Grande og Hareide rammet av «Stockholm-syndrom»

Ekte leder

Analytiker Beate Nossum, tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen og leder for kommunikasjonsbyrået Footprint, lot seg også imponere av Lysbakken.

– Lysbakken sto i denne debatten for første gang fram som en ekte lederskikkelse. Tidligere har han vært en mer type tung, ung, seriøs mann. Nå var han i storform – frekk, morsom og tydelig og varm, sier Nossum til NTB.

Hun mener kontrasten ble tydelig i forhold til Rødt-leder Bjørnar Moxnes:

– De to har en del likhetstrekk, men der Moxnes lykkes i å få fram deres ene sak – kampen mot velferdsprofitørene – så lykkes Lysbakken å få fram hvorfor man må endre hele politikken, sier Nossum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sprik i terningkast

Hun mener både Solberg og Støre gjorde god figur under debatten.

– Begge framsto som veldig stødige og samlende ledere for hver sin blokk, og det er jo utfordrende fordi begge blokkene er veldig uavklart og har betydelige utfordringer, påpeker Nossum.

Avisene er imidlertid delt i synet på hvem som gjorde det best. VG gir terningkast fem til Solberg, Støre og Lysbakken, mens Siv Jensen og Trygve Slagsvold Vedum får terningkast fire. Rasmus Hansson, Knut Arild Hareide, Bjørnar Moxnes og Grande får alle terningkast to.

Også Dagbladet kaller kampen uavgjort og gir Støre og Solberg terningkast fem. Aftenposten og Nettavisen mener imidlertid at Solberg gjorde det hakket bedre enn Støre. Aftenposten gir Solberg, Lysbakken og Jensen terningkast fem, Støre og Hareide får fire, Moxnes og Vedum får tre og Grande er alene på bunn med terningkast to.
Fragmentert Storting

– Den som kanskje overrasket negativt, var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han virket småsliten og kranglete. Han glimtet til innledningsvis, men virket nærmest lei av å snakke om egen politikk. Heller ikke KrF-leder Knut Arild Hareide eller Venstre-leder Trine Skei Grande klarte å utmerke seg, mener Nossum.

Les også:

Om Frp-leder Siv Jensen sier Nossum at hun fikk fram partiets kjernebudskap, men at hun ikke klarte å parere beskyldningene om at partiet har endret kursen i skattepolitikken fra å være et parti for folk flest til et parti for eliten.

– Debatten illustrerer hvorfor Norge trolig får sitt mest fragmenterte Storting noensinne etter valget på mandag, fordi alle ni partilederne har innimellom noen gode poenger, men ingen dominerer. Vi ser på samme måte hvordan velgermassen sprer seg mellom partiene i enda større grad enn tidligere, sier Marthinsen. (NTB)

Les også: Går hvis flertallet ryker

Mer fra Dagsavisen