Innenriks

Tvinges til samvær med voldelige fedre

Flere til nå orde for at voldelige foreldre må miste samværsrett med barna.

I dette tilfellet var faren ilagt besøksforbud overfor eks-kona, samtidig som han hadde rett til samvær med barna. Tirsdag endte det med at han prøvde å drepe sin egen sjuåring, som skal ha gått imellom da faren angrep moren med kniv. Sjuåringen ble alvorlig knivstukket, men overlevde.

Fram til februar i år hadde kvinnen voldsalarm. Politioverbetjent Grete Lien Metlid er ikke kjent med hvorfor trusselvurderingen rundt kvinnen ble vurdert til å være så lav at hun ikke lenger trengte voldsalarmen. Det var kvinnen selv som varslet politiet som ankom åstedet i løpet av sju minutter. Da var kvinnen allerede død.

Rystende

Barneminister Inga Marte Thorkildsen er rystet over drapet og drapsforsøket på Kalbakken tirsdag, men presiserer at hun ikke kan uttale seg i en enkeltsak. Thorkildsen har flere forslag ute på høring for å få inn presiseringer i lovverket som sikrer at barn som er utsatt for vold, har vært vitne til vold - eller viser sterk redsel og uro - ikke skal tvinges til samvær.

- Det er helt galt, ja skadelig å tvinge barn til samvær med noen de er redde for. Barnets beste må gå foran foreldrenes rett til samvær, sier Inga Marte Thorkildsen.

Barnets verste

Denne uka ble boka «Barnefordeling i domstolen - når barnets beste blir barnets verste» av Kate Mevik og Fritz Breivik lansert. Boka retter skarp kritikk mot domstolene som gir foreldre samvær uten å undersøke om det er grunnlag for påstander om vold mot barna.

- Foreldres samværsrett står veldig sterkt i Norge, sterkere enn hensynet til barna. Men selvfølgelig skal ikke barn være nødt til å være sammen med voldelige foreldre. Barna må bli hørt og trodd, sier Fritz Breivik til Dagsavisen.

- Paradoksalt nok risikerer mødre som forsøker å beskytte barna mot vold, ved ikke å sende dem til faren, å bli stevnet for samværssabotasje. Hun ønsker å beskytte ungene, men blir beskyldt for ikke å samarbeide. Da kan retten gi hovedomsorgen til faren, sier Breivik.

- Forskning av Kristin Skjørten, som har tatt utgangspunkt i lagmannsrettsdommer, viser samme mønster. Særlig i voldssaker er terskelen for å idømme samvær med tilsyn for lav, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen.

Redsel er farlig

- Dommeren må høre barna og begrunne avgjørelsene sine, ikke bruke tilsynsordningen som en sovepute. Dommerne må heve terskelen for når de skal idømme samvær. Også vold som ikke rammer barnet direkte kan være like alvorlig. Hvis du hele tida går rundt og er redd for at mamma eller pappa kommer til å dø, er det vanskelig å konsentrere deg om skole og venner, sier hun.

Thorkildsen mener at foreldrenes behov for samvær ikke må vektlegges sterkere enn det enkelte barns behov for trygghet, helse, ja rett til liv.

- Forskning viser at barn kan få hjerneskade av å vokse opp med voldelige foreldre. Krenkede barn blir psykisk og fysisk syke voksne, sier Inga Marte Thorkildsen.

- Mange tror at det finnes tusenvis av mødre som bare er ute etter å spolere for en tidligere partner ved å komme med falske anklager. Ingen forskning viser at det er belegg for det, sier hun.

45-åringen som torsdag ble siktet for overlagt drap og drapsforsøk på Kalbakken har siden i fjor høst hatt forbud mot å oppsøke sin eks-kone som han har vært separert fra siden 2006. Venner av kvinnen forteller at han flere ganger har brutt besøksforbudet. Kvinnen har følt seg så truet av sin eks-mann at hun ba Grorud bydel om hjelp til å frakte sønnen og datteren til og fra samvær med faren. Dagsavisen er kjent med at bydelen ikke hjalp kvinnen med transport. Samme dag som hun ble drept skal det ha skjedd noe som gjorde henne ekstra redd, forteller venner.

- Drapet på kvinnen og drapsforsøket på sjuåringen har skaket opp de 25 kvinnene og 29 barna som bor hos oss. Reaksjonene er veldig sterke, sier Inger-Lise Walmsnes Larsen, daglig leder ved Oslo Krisesenter.

Politiet kommer ikke

- Det er kjempeviktig at det gis besøksforbud overfor barn også. Dette handler om familiens trusselbilde, ikke bare morens, sier Larsen.

- Mange av våre beboere melder om brudd på besøksforbudet uten at politiet kommer. Det er ille at de mister troen på at de kan få hjelp. Vår erfaring er at voldsutøvere ikke ser på seg som voldelige. De mener de har rettigheter i forhold til sine kvinner og barn, sier Larsen.

Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet kaller Kalbakken-drapet en helt klassisk sak. Hun er enig med Larsen i at besøksforbudet også må omfatte barna.

- Det er et under at dette barnet ikke ble drept. Vi har så mange saker der voldelige fedre får samvær med barna. Og selv om han er ilagt besøksforbud, får ikke familien oppfølging når far er flyttet ut. Kvinnen hadde voldsalarm, men mistet den. Er ikke trusselen vurdert som høy etter tre måneder, tar politiet den fra deg. Det er vanlig praksis, sier Smaadahl.

Mer fra Dagsavisen