Professor Signy Irene Vabo ved Høyskolen i Oslo og Akershus ledet ekspertutvalget for kommunereformen, som endte med rapporten «Kriterier for god kommunestruktur».

Tvangssammenslåtte kommuner skal få «skilsmisse»

Lover også endringer i kommunenes inntektssystem.

 

– Hvis noen skulle bli utsatt for tvang av stortingsflertallet, så vil vi sørge for at den lokale viljen blir gjennomført etter et regjeringsskifte, sier kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen i Ap til NRK.

Tidligere har Ap uttalt seg unnvikende når Senterpartiet har kommet med lignende garantier.

– Vi mener at den lokale viljen skal gjennomføres. Og hvis, mot formodning, stortingsflertallet vedtar tvangssammenslåinger og de kommunene som er berørt av det tar initiativ til det, så vil vi omgjøre eventuelle tvangsvedtak, sier Pedersen.

Ap lover også endringer i kommunenes inntektssystem der de vil likestille sammenslåtte og ikke sammenslåtte kommuner.

Frps kommunalpolitiske talsmann Helge André Njåstad tror ikke nyheten om at Arbeiderpartiet legger seg på Senterpartiets linje, vil bli tatt godt imot i Kommune-Norge.

– Vissheten om at alt kan bli snudd opp ned dersom Ap og Sp vinner valget, skaper mye usikkerhet for alle lokalpolitikere, også i Aps egne rekker, sier han.

Ap-ordførere som har stått på for kommunesammenslåing etterlyser støtte og engasjement fra partileder Jonas Gahr Støre.

Ifølge Aftenposten er det ikke god tone i Ap etter at Støre i fjor uttalte til Klassekampen at dersom Ap vinner 2017-valget er kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sin kommunereform død. Rundt om i landet jobber mange Ap-ordførere med sammenslåinger.

Av 30 Ap-ordførere Aftenposten har snakket med, mener nesten samtlige at Ap og Høyre burde ha stått sammen i en så stor sak. De fleste er frustrerte over ledelsens utspill og ti er villige til å si klart ifra om det. Flere vegrer seg imidlertid mot å kritisere ledelsen utad, ifølge avisen.

(NTB)