TV 2: Utviste Leila Bayat tilbake i Norge

En rapport fra den norske ambassaden i Teheran slår fast at Leila Bayat ikke løy om de 80 piskeslagene hun ble påført. SV vil ha full gjennomgang av saken.

 

Bayat er nå tilbake i Norge og landet på Gardermoen fredag etter at hennes advokat har jobbet i lengre tid for å få henne tilbake, melder TV 2.

Utlendingsdirektoratet (UDI) trodde ikke på Bayat da hun advarte mot at hun ville bli straffet med 80 piskeslag hvis de tvangsreturnerte henne til Iran. Dommen med piskeslagene ble hun idømt i 2009 fordi hun hadde drukket alkohol.

Utsendelsen fra Norge ble effektuert på selveste kvinnedagen, 8. mars.

I september møtte hun opp på den norske ambassaden med dokumentasjon på at hun ble pisket, og tirsdag denne uken kom ambassadens rapport, melder TV 2.

Knusende rapport for UNE

Ambassaden fastslår i rapporten at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009, var ekte, ifølge hennes advokat Preben Kløvfjell.

I tillegg konkluderer ambassaden med at alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag etter returen, er ekte.

Straffen ble utført 19. september, og fem dager senere, etter at TV 2 hadde vist video og bilder av skadene, ble hun invitert til møtet i ambassaden.

Etter ambassadens rapport har hennes advokat jobbet med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og Utlendingsnemnda for få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig. Årsaken var at man fryktet at iranske myndigheter ville hindre henne i å reise ut.

Flere menneskerettighetseksperter mente også at hun sto i fare for å bli ytterligere straffet av myndighetene siden hun sto fram og viste bildene.

– Full gjennomgang

Nå ønsker SVs Karin Andersen en full gjennomgang av praksis i asylsaker der mennesker blir returnert til tortur.

– Denne saken og andre som er avdekket må føre til at en går gjennom praksis. Det må bli slutt på den blinde troen på at utlendingsmyndighetene aldri gjør feil, og regjeringen og flertallet må innse at det trengs endring for å ikke sende folk til tortur og kanskje død, sier Andersen i en kommentar til NTB.

Hun krever også en full oppvask om hvordan konklusjonen om at Bayats dokumenter var falske, oppsto og hvem som hadde ansvaret for en så fatal feil.

– Fakta må på bordet og Sylvi Listhaug må komme med endringer som sikrer at dette ikke skjer igjen, krever Andersen. (NTB)