Innenriks

TV 2-topp ventet over ett år før han reagerte på tips om seksuell trakassering

I over ett år satt TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen på opplysninger om alvorlig seksuell trakassering uten å gripe inn. Og i NRK er flere tilfeller av trakassering avdekket.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen bekrefter overfor VG at alle de fem sakene i TV 2 som nå er kjent, er knyttet til sportsavdelingen.

I en av disse sakene satt han med informasjon om grove hendelser i halvannet år, uten å gripe inn. Kvinnen som var utsatt for hendelsene, varslet flere ganger uten at noe ble gjort.

– Det var en grov feil å ikke gripe inn da jeg først ble gjort oppmerksom på dette. Jeg har sovet på jobb, og konsekvensen av det er at medarbeidere har lidd overlast. Det skal ikke skje. Det er mitt ansvar, og på vegne av meg selv og TV 2 vil jeg si unnskyld til dem som har blitt rammet av det, sier han til avisen.

LES OGSÅ: Klubbleder i NRK ber NRK lage egne retningslinjer for å håndtere seksuell trakassering

– Jeg er så rasende

Kvinnen som ble utsatt for trakasseringen, ønsker ikke å kommentere hendelsen overfor avisen.

Hagen understreker at han ikke kjente alle detaljer i historien som kvinnen har fortalt om. Da han ble kjent med de alvorlige anklagene, ble mannen som sto bak episodene umiddelbart avskjediget. Men før dette skjedde hadde mannen fortsatt med trakasseringene.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække innrømmer at TV 2-ledelsen i flere tilfeller har reagert for sent når de har blitt informert om slik trakassering.

– Jeg merker at jeg er så rasende på at ynkelige menn i så mange år har fått ture fram uten at noen reagerer, sier hun.

I et innlegg på TV 2s nettsider skriver hun at «Dagens ledelse tolerer ikke dritt fra menn som ikke forstår at de misbruker makten og stillingen sin.»

Opplysningene om sextrakassering i TV 2 kom fram da TV 2-profilen Alexander Schau på Twitter la ut hele 24 meldinger som fortalte om de mange hendelsene i TV-kanalen.

LES OGSÅ: #metoo i Oslos gater: – Nesten alle kvinner har opplevd dette!

Flere kjente tilfeller i NRK

NRK har fått tips om flere tilfeller av trakassering

Etter at Aleksander Schau i helgen skrev flere Twitter-meldinger om tilfeller av overgrep som har skjedd i norsk mediebransje, har det kommet fram at det i TV 2 dreier seg om fem slike tilfeller, og at flere av disse har ført til avskjedigelser eller advarsler.

Nå opplyser kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at heller ikke NRK har gått fri.

– Vi har de siste dagene fått kjennskap til et par saker som ligger en del år tilbake i tid. Jeg kan ikke gå nærmere inn på sakene per nå, men jeg kan bekrefte at vi i etterkant av Schaus avsløringer har gått ut med en oppfordring til våre ansatte om å dele sine historier, sier han til nrk.no.

Eriksen sier at mye har endret seg i positiv retning i mediebransjen etter at han kom inn i bransjen for 25 år siden.

– Mediebransjen var en mye mer mannstung bransje på den tiden, men her har det skjedd store endringer. I NRK har vi omtrent like mange kvinnelige som mannlige ledere, og det er klart at det påvirker kulturen på arbeidsplassen, mener kringkastingssjefen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen