Innenriks

Tusenvis stryker på arbeidsmiljø

14.200 arbeidsplasser fikk besøk av Arbeidstilsynet i fjor. Over halvparten fikk reaksjoner.

I morgen markeres den internasjonale dagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Her hjemme står det imidlertid sørgelig til.

Rundt nyttår dukket Arbeidstilsynet opp på uanmeldt tilsyn hos en bedrift som driver med billakkering i Oslo. Det som møtte dem var alvorlig.

Lakkering uten lufting

Arbeidet med reparering av biler ble utført i et større lokale innerst i en kjeller. Lokalet var uten vinduer og uten utsyn. Kjemikaliene som ble brukt inneholdt løsemidler og var merket helseskadelige. Likevel manglet det ventilasjon som fjerner damp og gasser, og rengjøring av utstyr med løsemidler foregikk ved en arbeidsbenk som manglet avsug.

Arbeidstakerne spiste i samme rom som sliping, lakkering og tørking av lakkerte biler foregikk.

Under tilsynet merket Arbeidstilsynet at det var tydelig lukt av løsemidler i hele lokalet. Bedriften fikk pålegg om stans i arbeidet umiddelbart grunnet overhengende fare for liv og helse.

- Denne saken er klart alvorlig. Det var ikke god nok beskyttelse for kjemikalier. Det kan gi svært alvorlige helseproblemer, som hjerte- og karsykdommer, kreft og alvorlig lungesykdom, og i tillegg føre til andre akutte lidelser, forteller regionaldirektør for Arbeidstilsynet i Oslo, Erik Beck.

Men det er ikke det eneste eksempelet som finnes. Kjemi er et av Arbeidstilsynets satsingsområder, og i fjor ble det gjennomført rundt 2.500 tilsyn med vekt på å forebygge at arbeidstakere blir syke eller skadet. Tilsynene avdekket hele 1.500 brudd.

- Enhver arbeidsgiver med ansatte som håndterer kjemikalier, må risikovurdere arbeidsmiljøet, ha full oversikt over stoffene og gi nødvendig opplæring og personlig verneutstyr. Det er alvorlig at vi finner så mange lovbrudd, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

Det er mangel på systematisk HMS-arbeid som er den vanligste grunnen til at Arbeidstilsynet er kommet med pålegg. Men også manglende bedriftshelsetjeneste og brudd på regelverk for bruk av riktig arbeidsutstyr er en vanlig årsak til pålegg. I tillegg er det avdekket flere alvorlige brudd på forskriften om «tungt og ensformig arbeid».

- Sørgelige tilstander

Forklaringen på at statistikken er så stygg er at Arbeidstilsynet målretter tilsynene sine mot de virksomhetene der de vurderer at risikoen er stor. Finboe Svendsen understreker at de fleste virksomheter er seriøse. Generelt regner tilsynet med at mellom 10 og 20 prosent av norske virksomheter ikke følger det nødvendige lovverket. Med andre ord oppfører om lag 80-90 prosent av virksomhetene seg bra.

I tillegg til å drive tilsyn jobber Arbeidstilsynet bredt med informasjon og samarbeid med ulike type bransjer der problemene er størst. I dag kan de stanse en virksomhet og et arbeid de anser som livsfarlig umiddelbart og gi pålegg om endring. De kan også politianmelde de groveste tilfellene.

- I tillegg får vi snart mulighet til å gi et såkalt «overtredelsesgebyr», en slags bot, på 10.000 kroner, i alvorlige tilfeller, sier Beck.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

PS: I morgen markeres FN-dagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), markerer dagen for å fremme forebygging av arbeidsulykker og arbeidsrelatert sykdom og lidelse.

Mer fra Dagsavisen