Innenriks

Tusenvis stilte i fakkeltog for fredsprisvinnerne

Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive.

Det var en spesiell dag for både nobelprisvinnere og folket i fakkeltoget mandag kveld.

Utenfor Grand Hotel på Karl Johan steg jubelen til himmels da de to nobelprisvinnerne, Denis Mukwege og Nadia Murad, tradisjonen tro kom ut på balkongen for å motta hyllesten.

– Hurra, hurra! Denis, Nadia, lød de taktfaste ropene.

Les også: Murad: – Dette er dagen hvor det gode har seiret over det onde

Utsolgt

Allerede ved 17.30-tiden mandag strømmet folk til Jernbanetorget for å delta i det tradisjonsrike fakkeltoget. Der ble det raskt utsolgt for fakler, opplyser arrangøren, Norges Fredsråd, til NTB. I tillegg til de mange lyspunktene bar mange på kurdiske og kongolesiske flagg og yazidi-flagg, skriver NTB.

Blant årets appellanter var Emery Habamungu Mutunzi, som jobber side om side med den kongolesiske prisvinneren Denis Mukwege ved Panzi-sykehuset i Kongo.

– Vi i Bukavu takker Nobelkomiteen for å ha gitt fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege. De er en inspirasjon for oss alle i kampen for å sikre kvinner og jenter rettighetene de fortjener, sa Mutunzi.

Tidligere på dagen sa nobelpristaker Nadia Murad i sitt nobelforedrag at for henne er dette en spesiell dag, en dag hvor det gode har seiret over det onde.

– Dette er dagen hvor menneskeheten har beseiret terrorismen, dagen hvor barn og kvinner som har vært offer for forfølgelse har seiret over gjerningsmennene for disse forbrytelsene, sa hun.

Denis Mukwege tilegnet i sitt foredfrag prisen til alle ofre for seksualisert vold

– Jeg tilegner denne prisen alle ofre for seksualisert vold rundt om i verden, sa fredsprisvinner Denis Mukwege i sitt Nobelforedrag.

Les også: – Rettferdighet er eneste vei til fred (DA+)

Appell

Også en yazidi-kvinne som har lidd samme skjebne som Murad, holdt en følelsesladd appell fra talerstolen på Jernbanetorget. Ifølge kvinnen ble hun solgt fire ganger og voldtatt av to forskjellige menn.

– Vi ønsker ikke deres sympati, vi ønsker handling og at dere støtter oss, sa hun og ba Norge ønske yazidi-kvinner velkommen slik Tyskland gjør.

Blant appellantene var også SVs Karin Andersen, som hadde nominert begge årets vinnere til Nobelprisen.

– Årets fredspris går til to av de modigste menneskene jeg kjenner, sa hun.

Les også: Frykter Donald Trumps svigersønn utgjør en sikkerhetsrisiko for USA

Mer fra Dagsavisen