Tidligere AUF-leder og statsråd Turid Birkeland er død. FOTO: NTB scanpix

Turid Birkeland døde julaften

Hun ble 53 år gammel.

Av Irene Halvorsen og David Stenerud

Direktør i Rikskonsertene, tidligere AUF-leder og kulturminister, Turid Birkeland døde på ettermiddagen julaften, litt over fire år etter at hun fikk diagnosen myelofibrose. Ifølge familien døde Turid Birkeland som følge av komplikasjoner rundt denne sykdommen, skriver NRK.

Hun etterlater seg en ti år gammel sønn.

Stoltenberg:  Hun strålte for så mange

– Turid vil bli dypt savnet. Hun ga så mye glede, strålte for så mange og hennes humør smittet alltid, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg til Dagsavisen.

Natos generalsekretær beskriver Birkeland som «en politisk leder som kombinerte engasjement, kunnskap og handlekraft».

– Mine tanker går til sønnen Gabriel og hennes nærmeste, sier Stoltenberg.

– Gikk foran og brøytet vei

– Det er veldig trist, sier partileder Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagsavisen

– Hva er dine beste minner av Turid Birkeland?

– Varme, engasjement, kultur - og internasjonal solidaritet. Hun kombinerte det på en varm måte, som gjøre inntrykk på alle hun møtte.

Støre forteller at hans siste møte med henne var utenfor Folketeaterbygningen i innspurten av valgkampen.

– Da var Turid sliten, men hun sa: «Jeg tar en kveld til med husbesøk, for det står så mye på spill». Og det skulle ikke stå på henne.

– Og nettopp dette er mine sterkeste minner av henne: Hun ga av seg selv og fikk tillit – og møtte i Oslo rådhus som folkevalgt for Ap denne høsten, selv om hun var  syk. Det er et minne jeg tar med meg. Det var et livsmot og en optimisme knyttet til sykdom. Turid møtte den situasjonen med verdighet og et mot som mange kan lære noe av, sier Ap-lederen til Dagsavisen.

Han beskriver Birkeland som samfunnsengasjert uansett hvor hun var i livet.

– Turid tilhørte en generasjon av kvinner som gikk foran og brøytet vei. Det var ikke mange kvinnelige AUF-ledere før henne, men hennes lederskap inspirerte andre som kom etter henne, sier Jonas Gahr Støre.

Les Dagsavisens siste intervju med Turid Birkeland, fra september i år!

– Tragisk

– For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til NRK.

Turid Birkeland var direktør i Rikskonsertene fra 2012 og frem til sin død. Tidligere har hun vært kultursjef i NRK, festivalsjef i Risør kammerfest i flere år, samt medlem av styrene til Stavanger kulturby, Norges musikkhøgskole og Risør kammerfest, oppsummerer NTB (se også faktaboks).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Sprudlende og kunnskapsrik

– Dette var et svært trist budskap å motta. Mine tanker går først og fremst til Turid Birkelands familie og venner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Helleland sier hun husker Birkeland som både kunnskapsrik og engasjert.

– Jeg vil huske henne som en kunnskapsrik, engasjert og sprudlende kulturarbeider i mange posisjoner. Hun satte spor etter seg – som leder av flere sentrale kulturinstitusjoner, som kulturpersonlighet og som en dyktig politiker, sier Helleland.

Dagsavisen kommer med mer!