Innenriks

Tungt asylskyts mot regjeringen

ASYLBARNA: Redd Barna-leder Janne Raanes mener asylforvaltningen bryter barnerettigheter og frykter at Frp ikke forstår barnekonvensjonen.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av NOVA-rapporten om barn i asylsaker, som ble lagt fram denne uka. Den retter kraftig refs mot Utlendingsnemnda i asylbarnsaker, ettersom barna ikke får mulighet til å fortelle sin historie i saker som omhandler dem. Forskerne bak studien poengterer at dette strider mot barnekonvensjonens artikkel 12. Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet mener derimot ikke at det er gitt at praksisen er i strid med barnekonvensjonen.

Lederen for Redd Barnas Norgesprogram, Janne Raanes, synes det er et tegn på at barnekonvensjonen ikke forstås fullt ut. Hun oppfordrer regjeringspartiene i asylforhandlingene om å ta funnene i rapporten på største alvor.

Les også: Lar ikke asylbarna komme til orde

- Tas ikke på alvor

- Det er svært alvorlig og skremmende at man ikke forstår hva barnekonvensjonen sier. Her tar Gulati helt feil, sier Raanes til Dagsavisen.

Hun mener en manglende forståelse for konvensjonen, og hvilke forpliktelser den innebærer, er en av grunnene til at man i mange asylbarntvister opplever utallige runder i forvaltningen og i ytterste konsekvens i rettsapparatet.

- Barnas sak blir ofte utrolig dårlig opplyst i asylforvaltningen. Hadde man tatt seg tid til å snakke skikkelig også med barna, kunne man unngått mange tvister, sier hun.

Raanes understreker viktigheten av å se på barn som noe annet enn «vedheng» til sine foreldre.

- UNE har ikke forstått hvor viktig samtalen med barna faktisk er. Det er i denne samtalen man kan fastslå om barna faktisk kan ha en oppholdsgrunn, uavhengig av sine foreldre, sier Raanes.

Les også: Nedtur i asylforhandlingene

- Regelverket må endres

Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann for KrF, påpeker at det ikke er noe nytt at barnekonvensjonen brytes i tvister med asylbarn.

- Brudd på barnekonvensjonen ble fastslått allerede av «Barn på flukt»-meldingen som den rødgrønne regjeringen utarbeidet. Det er noe vi nå prøver å ordne opp i. Et barn er et selvstendig individ, og man kan ikke foreta en summarisk vurdering ut ifra familien, sier Toskedal.

Han mener UNE og UDI må legge mye mer til rette for at asylbarn får komme til orde i sin behandling av asylsaken, men vil samtidig ikke beskylde instansene for å konsekvent bryte barnekonvensjonen.

- UNE og UDI er pålagt lover. Det er regelverket som må endres, sier han.

Forhandlingene drøyer

Asylforhandlingene mellom de fire regjeringspartiene drøyer stadig. Ett av punktene som partiene strides over, er en regel­endring for asylbarna. Mens Frp skal være medgjørlig når det gjelder en engangsløsning for asylbarna, er nettopp en varig regelendring som skal sikre en sterkere vektlegging av barns situasjon, vanskelig å få til.

Toskedal innrømmer at partiene står langt fra hverandre på dette punktet.

- Vi tror ikke på noen ad hoc-løsninger. Vi må få til en varig regelendring som forvaltningen kan forstå, sier han.

Raanes er klar på at denne endringen må utformes ut fra barnets beste.

- Barnets situasjon må få avgjørende betydning for utfallet av asylsaken. Det er skremmende at rapporten viser at selv når barnets sak er godt belyst, og barnet isolert sett bør få opphold, så settes denne dokumentasjonen til side dersom det foreligger innvandringsregulerende hensyn, sier hun.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen