– Tull at flere mister jobben

Forbud mot innleie på Østlandet vil stoppe en rekke prosjekter og føre til at svært mange personer mister jobb, mener NHO. – Arbeidsplassene forsvinner ikke uten innleie, svarer Arild Grande (Ap).

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel går hardt i rette med Arbeiderpartiet som vil forby bemanningsbransjen i Oslofjord-området.

– Det er ekstremt og drastisk, skriver hun i en kronikk på frifagbevegelse.no.

– Et forbud mot innleie på Østlandet vil stoppe en rekke prosjekter og føre til at svært mange mister jobben, mener Kaltenborn.

Saken fortsetter under bildet. 

SKEPTISK: Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO. FOTO: NTB SCANPIX

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO. Foto: NTB Scanpix

Les også: Andelen HMS-brudd har falt fra 45 prosent til 4 prosent 

– Stemmer ikke

– Dette stemmer ikke, svarer Arild Grande (Ap). – Disse arbeidsplassene forsvinner jo ikke. Det er bare tull. Det dette forslaget handler om er å skape trygge rammer for arbeiderne: Å sikre et seriøst og anstendig arbeidsliv for de som jobber i byggebransjen, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Han mener sannheten er at bransjen og regjeringen har trenert dette arbeidet i lang tid.

– Selv etter at Stortinget har vedtatt konkrete forslag på dette går de rundt vedtakene og stikker kjepper i hjulene på et trygt arbeidsliv. Diskusjonen rundt innleie er en lakmustest på i hvor stor grad politikerne vil gå inn og sørge for et seriøst og anstendig arbeidsliv. For Arbeiderpartiet handler dette om hva slags arbeidsliv man ønsker seg. Vi ønsker å bruke sterke virkemidler om det er det som skal til for å sikre et arbeidsliv med hele, faste stillinger med en lønn folk kan leve av, legger han til.

Les også: Fellesforbundet slår alarm – stoppet livsfarlig arbeid 1.812 ganger på ett år 

– Premissene er feil

I kronikken kommenterer Anne-Cecilie Kaltenborn Ap-forslaget om å forby bemanningsbransjen i Oslofjord-området. – Å forby hele bemanningsbransjen har lenge stått i Rødts program. Nå vil Ap forby deler av bransjen. At også Ap ønsker en drastisk løsning er svært beklagelig. Særlig fordi premissene for beslutningen er helt feil, mener NHO-direktøren.

– Når Arild Grande gir uttrykk for at det er på tide å røske opp i bransjen vitner det om svært liten forståelse for alle de seriøse aktørene som bidrar til å holde hjulene i gang i bygningsbransjen. Mange av disse har også inngått tariffavtale. Et forbud mot innleie på Østlandet vil stoppe en rekke prosjekter og føre til at svært mange personer mister jobben, hevder hun. Videre hevder hun at det gis et inntrykk av at arbeidsavtaler med stillingsprosenter på under fem prosent er vanlige.

– Dette kjenner vi oss over hodet ikke igjen i. Ved en undersøkelse som ble foretatt i midten av februar, fremgikk det at arbeidsavtaler med så lav stillingsprosent bare utgjorde 1,7 prosent av tilfellene, hevder hun.

Les også: Ungdommen snur ryggen til byggfagene (+) 

– Positiv utvikling

– Etter at NHO Service og Handel gikk ut til medlemmene og understreket viktigheten av så høye stillingsprosenter som mulig, ser vi at det skjer en positiv utvikling – bort fra små stillingsprosenter og i retning av høye stillingsprosenter, mener Kaltenborn.

(FriFagbevegelse)