Innenriks

– Trusselbildet er grenseløst

– Trusselbildet fra militante islamister har aldri vært så grenseløst som nå, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Bilde 1 av 2

I går informerte justisminister Anders Anundsen (Frp), politidirektør Odd Reidar Humlegård og sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Benedicte Bjørnland for sjette gang på ett år om at bevæpningen av norsk politi forlenges, denne gang til 15. oktober.

I tillegg skal bruk av elektrosjokkpistol utredes – som et alternativ til skarpladde våpen med skudd i kammeret.

Begrunnelsen for fortsatt bevæpning er terrorfaren på hjemmebane fra IS- og Al-Qaida-tilhengere.

LES OGSÅ: – PST skaper muslimfrykt

«Lund kjenner ikke PST»

I Dagsavisen i går hevdet Lundkommisjonens leder, tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, at justismyndigheter og politikere lar seg bruke av PST til å hausse opp en klappjakt på militante islamister, blant annet til å innføre bevæpning av politiet.

Bevæpningen ble tillatt innført av Justisdepartementet 25. november i fjor, først for fire uker. Også i fjor sommer bar politiet våpen etter at PST hadde fått konkrete tips om at tilreisende islamister ville angripe Norge. Angrepet skjedde aldri.

– Lund kjenner ikke PST anno 2015. Fra POT-tida er det bare et lite knippe igjen. Han kjenner åpenbart heller ikke dagens trusselbilde, som aldri har vært mer grenseløst, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Hun sier at 7 av 15 angrep i vestlige land det siste året har rammet politifolk, etter en IS-leders oppfordring om å ramme blant annet politi og militært personell på hjemmebane, i september i fjor.

– I fire av disse sju angrepene var politi primærmål, sier Bjørnland.

– Lund antyder at terrorberedskapen i Norge er trappet grunnløst opp – uten at PST har avverget terrorangrep. Har dere avverget angrep?

– Dette er gradert informasjon jeg ikke kan gå i detalj om. Vi følger et voksende radikalt miljø av IS- og Al-Qaida-tilhengere tett. Hva som ville skjedd hvis vi ikke hadde gjort det, blir spådommer, og jeg stusser over at ikke Lund forstår det, sier Bjørnland.

– Åtte personer er siktet etter terrorlovens paragraf 147d bare i år, og fire personer er dømt. At 80 dokumenterte fremmedkrigere fra Norge har sluttet seg til terrorgrupper i Syria og Irak, er et stort antall, sammenholdt med folketallet, sier hun videre.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

København og Paris

Bjørnland minner om at det ikke er lenge siden terrorangrepene i Paris og København.

– Ytringsfrihet og liberale verdier står høyt i Norge. Men hva er ytringsfriheten og demokratiet verdt hvis vi ikke tør bruke den? En talsmann for Charlie Hebdo sa at magasinet ikke lenger tør å trykke karikaturtegninger av Mohammed.

– PST kritiseres for ikke å prioritere å etterforske terrorfaren fra høyreekstremister?

– Vi bagatelliserer selvfølgelig ikke terrorfaren fra høyreekstremister. Hvilke miljøer og personer vi følger tettest, kan variere og går på intensjon og kapasitet. Enkeltindivider i flere miljøer kan gjøre terrortilslag. Men i motsetning til de militante islamistene, mangler de høyreekstreme miljøene lederskikkelser, de er ikke så godt organisert – og de har ikke «jihad-arenaen».

LES OGSÅ: PST frykter enkeltterrorister

Ingen quick fix

Elektrosjokkpistol skal nå utredes av Politihøgskolen, men er ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård slett ikke ufarlig.

– Elektrosjokkpistol høres tilforlatelig ut, men er ingen «quick fix». Den fyrer av strøm som kobler ut en person, men skadene kan vare evig. En elektrosjokkpistol kan ta livet av et menneske, sier politidirektør Humlegård om hvordan våpenet virker.

Mer fra Dagsavisen