Innenriks

Truet etter IS-protest

Yousuf Gilani fikk 7.000 til å demonstrere mot IS. Med på kjøpet fikk han trusler og en pris.

Terrorgruppen Den islamske staten (IS) hadde brukt sommeren på å legge under seg stadig nye områder i Irak og Syria. Ved hjelp av halshogging, voldtekter og overgrep, hadde de tatt kontroll - alt i islams navn.

I Norge hadde talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, uttalt til VG at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra IS i Syria og Irak. Han hadde avvist at IS drepte sivile og forsvart halshogging.

Til slutt fikk Yousuf Gilani fra Drammen nok. Han hadde ventet og ventet på at muslimske ledere i Norge skulle ta avstand fra IS og Profetens Ummah. At noen skulle ta ordet i samfunnsdebatten og si at dette ikke er i den religionen det store flertallet av norske muslimer bekjenner seg til.

- Fem enkeltpersoner som møttes på sosiale medier, skulle ikke behøve å ta den støyten. Men det gjorde vi, sier Gilani fire måneder senere.

 

Les også: Forsvarer felles verdier

 

Misbruker islam

Han sitter i bilkø i foreldrenes hjemby, Lahore, og lar seg intervjue over telefon. Selv er 42-åringen både født og oppvokst i Norge, men juleferien har familien tilbrakt i Pakistan.

- Ungene har aldri vært i her før. De snakker verken urdu eller panjabi, så det har nok vært en litt overveldende opplevelse for dem, ler Gilani.

Det var for sine egne barn og kommende generasjoner at han i august bestemte seg for å arrangere en demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo. Sammen med fire andre unge og engasjerte muslimer, ville Gilani vise Norge at muslimer flest tar avstand fra det de islamske ekstremistene står for.

- Vi ønsker ikke en islamsk stat. Det er et viktig signal å sende til majoritetssamfunnet. At en terrororganisasjon misbruker en religion, betyr ikke at norske muslimer støtter det de gjør. 30 ekstremister skal ikke få definere hva 120.000 norske muslimer mener, fastslår Gilani.

 

Ble truet

Grasrotmobiliseringen fikk raskt mye pressedekning. Initiativtakerne definerte på forhånd demonstrasjonen som en knallsuksess hvis det kom 500. Da statsminister Erna Solberg holdt appell foran Stortinget, sto 7.000 og hørte på.

Det var politikere fra alle partier, religiøse ledere og vanlige folk. Helt på tampen ble også Islamsk Råd med som medarrangør. Det burde skjedd langt før, mener Gilani.

- Islamsk Råd eller muslimske trossamfunn burde lagd et arrangement selv langt tidligere. Når det tar så lang tid før muslimske ledere tar avstand fra ekstremisme, er det ikke rart ikke-muslimer begynner å lure, sier han.

- Skulle du ønske du slapp å være arrangør?

- Ja. Det var mye vondt som fulgte med. Mitt engasjement trigget både religiøse ekstremister og høyreekstreme, svarer Gilani.

 

Hemmeligholdt trusler

Han fortalte ikke offentlig om truslene da de kom. Heller ikke medarrangørene fikk vite noe, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble informert hele veien.

- Jeg ble en skyteskive for begge sider. De fleste truslene kom fra islamske ekstremister, men det kom også noen fra høyreekstreme. Begge deler var ubehagelig, forteller Gilani.

- Jeg er likevel glad for at jeg gjorde det. Demonstrasjonen ble et veiskille for norske muslimer. Vi viste samhold og forståelse og bygde bruer mellom ulike trosretninger.

Gilanis engasjement brakte ham for alvor inn på den rikspolitiske arenaen. Også europeiske politikere merket seg drammenseren. I desember fikk han Alliansen av liberale og demokrater for Europa sin «Leader Award». Prisen fikk Gilani for sitt arbeid med bekjempelse av terrorisme og arbeid i lokalsamfunn.

- Prisen viser at EU verdsetter den innsatsen Norge har gjort mot religiøs ekstremisme, sier Gilani.

 

Landeveisrøvere

Det sterke samfunnsengasjementet gjør at han i 2015 vil fortsette kampen mot ekstremisme. Gilani planlegger blant annet å invitere et knippe lærde imamer til dialogmøter i Norge.

- Jeg vil sette det å være norskmuslim på dagsordenen. Vi skal stille de kritiske religiøse spørsmålene som det er vanskelig å få svar på, sier han.

- Vi har et økende problem i Norge med noen landeveisrøvere av noen imamer som forer ungdommer med religiøs propaganda. Vi må forebygge at de ikke reiser til Syria eller finner på noe sprell i Norge. Det kan jeg ikke gjøre alene.

Mer fra Dagsavisen